Κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα – Τι θα συζητηθεί για την Ελλάδα

Κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα – Τι θα συζητηθεί για την Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών θα τεθεί και η Ιταλία - Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων

Συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Eurogroup, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Ήδη, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που δεν κατονομάζεται σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle υποστήριξε πως η μη μείωση των συντάξεων είναι οριστική, πρόκειται δηλαδή για κατάργηση του μέτρου.

Παράλληλα με τις συντάξεις, επί τάπητος θα τεθεί και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προανήγγειλε πως η συζήτηση για την Ελλάδα δε θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Επιτροπής στις αρχές του χρόνου, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), εάν κριθεί ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία. «Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες των οποίων τα προσχέδια έχουν κριθεί από την Επιτροπή συμβατά με τους κανόνες της Ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν κυρίως με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών - μελών με προβλήματα και θα καταλήξουν σε μια δήλωση για κάθε χώρα ξεχωριστά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών απέναντι στην Ιταλία και εάν θα αποφασίσουν να εκκινήσουν τη διαδικασία μη συμμόρφωσης με επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Δευτέρας, αναμένεται να αφιερωθεί στις προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο, δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί. Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών - μελών, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ και στο ζήτημα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...