Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για διαγραφή παλαιών οφειλών

Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για διαγραφή παλαιών οφειλών

Ηλεκτρονικά θα κατατίθενται τα αιτήματα

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την διαγραφή παλαιότερων αμφισβητούμενων οφειλών ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ.

Ανοίγει σήμερα η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, που θα δέχεται τις αιτήσεις διαγραφής παλαιών οφειλών.

Οι τρεις πρώτες ομάδες ασφαλισμένων που μπορούν να καταθέσουν αίτηση διαγραφής οφειλών και πρόσθετων επιβαρύνσεων είναι:

1. Οφειλές ασφαλισμένων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1-1-1993 και μετά σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς και οι οποίοι δεν προέβησαν σε επιλογή ασφαλιστικού ταμείου σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Ως μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων των ασφαλισμένων, τίθεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα.

2. Οφειλές που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα για την ίδια δραστηριότητα.

3. Οφειλές που δημιουργήθηκαν στον πρώην ΟΑΕΕ για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων-ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Η περίοδος που αφορούν οι οφειλές που μπορούν να διαγραφούν είναι αυτές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Οι αμφισβητούμενες οφειλές που αναμένεται να διαγραφούν αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Εκτός της κύριας ασφαλιστικής εισφοράς, οι διαγραφές επεκτείνονται (αναλογικά) και στην επικουρική ασφάλιση αλλά και στην εισφορά για το εφάπαξ, εφόσον αυτές προβλέπονται.

Προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση διαγραφής είναι κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, να υπήρχε πλήρης ασφάλιση, η παράλληλη υπαγωγή στην ασφάλιση και δεύτερου φορέα
η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα - ιδιότητα (στις περιπτώσεις 1 & 2) και να υπάρχουν οφειλές σε έναν εκ των δύο φορέων.

Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.