Η «Πηνελόπη» σαρώνει τη χώρα – Σφοδρή κακοκαιρία μέχρι και την Πέμπτη

Η «Πηνελόπη» σαρώνει τη χώρα – Σφοδρή κακοκαιρία μέχρι και την Πέμπτη

Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη δυτική Κρήτη προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι, θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Ήδη από αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το meteo.gr, η «Πηνελόπη» επηρεάζει το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τις περισσότερες της χώρας, και ενδεχομένως το νομό Αττικής. Από τις μεσημεριανές ώρες και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Δυτική Κρήτη, διατηρώντας κατά τόπους σχετικά έντονο χαρακτήρα. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Στο χάρτη και στην εικόνα που ακολουθούν παρουσιάζονται η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλώνονται τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι περιοχές όπου θα εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Την Τρίτη βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα θα οποία σταδιακά θα ενταθούν και θα επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν κυρίως στα βόρεια ορεινά. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ.

Την Τετάρτη παροδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά στα ορεινά, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο και προς το βράδυ πιθανότατα σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή πτώση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Αιγαίο όπου θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ. Την Πέμπτη , σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κακοκαιρία θα επικρατήσει κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτησηπολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ.