Πότε μπορείτε να αγοράσετε φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο και πόσο θα σας στοιχίσει

Πότε μπορείτε να αγοράσετε φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο και πόσο θα σας στοιχίσει

Κατεβαίνουν στις πόλεις οι ελατοπαραγωγοί φορτωμένοι με χιλιάδες δέντρα

Φορτώνουν τα δέντρα τους οι παραγωγοί έλατων στη βόρεια Ελλάδα και ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Η περίοδος πώλησης χριστουγεννιάτικων δέντρων (φυσικών) ξεκινά.

Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να στολίσουν φυσικό έλατο τα φετινά Χριστούγεννα, θα μπορούν να το αγοράσουν από τις 29 Νοεμβρίου.

Όπως είπε ο πρόεδρος των παραγωγών, Γιάννης Ξάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι τιμές φέτος ξεκινούν από τα 30 ευρώ και θα φτάσουν μέχρι τα 100 ευρώ αναλόγως του μεγέθους του δέντρου.

Η Αθήνα έχει όμως σχετικά υψηλότερες τιμές, αφού στο τελικό ποσό συνυπολογίζεται το κόστος της μεταφοράς, αλλά και το υψηλό συχνά ενοίκιο, που χρειάζεται να καταβάλουν σε δήμους για τις ημέρες της παραμονής τους στους υπαίθριους χώρους όπου διαθέτουν τα έλατα.

Οι Έλληνες παραγωγοί της Χαλκιδικής εκτιμούν πως η αγοραστική κίνηση για τη φετινή σεζόν θα είναι παρόμοια με εκείνη της αντίστοιχης περσινής, με ανοδικές τάσεις. «Ευελπιστούμε η χρονιά να είναι όπως πέρυσι και ελπίζουμε να πάει λίγο καλύτερα. Πέρυσι διατέθηκαν γύρω στα 20.000 δέντρα, ευελπιστούμε να πάμε περίπου στο ίδιο» εξήγησε ο κ. Ξάκης που ανέφερε πως από την παραγωγή της περιοχής στην Αθήνα διατίθενται τα περισσότερα δέντρα, «περίπου τα 2/3 ίσως και κάπως περισσότερο της παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά δε την εξαγωγική δραστηριότητα, ο κ. Ξάκης εξήγησε πως υπάρχει μια εξαγωγική προσπάθεια τα τελευταία 10 με 12 χρόνια, που όμως δεν έχει φτάσει στο επίπεδο άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Δανία, που είναι πρωτοπόρος στον τομέα στην Ευρώπη. Αιτία για αυτό είναι, κατά τον κ. Ξάκη, διάφορα τεχνικά ζητήματα, φαίνεται όμως πως υπάρχει μια μεταστροφή: «Δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει και άλλοι παραγωγοί που κάνουν μια μικρή εξαγωγή στην Κύπρο, θεωρώ πως με καλύτερες προδιαγραφές από την πλευρά μας και καλύτερη συνεργασία με τις χώρες όπου γίνονται οι εξαγωγές, για την ώρα την Κύπρο, πηγαίνουμε πως το καλύτερο» κατέληξε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών και Πωλητών Χριστουγεννιάτικων Δέντρων.

Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια και διάθεση ελάτων για τις γιορτές περισσότεροι κάτοικοι του Ταξιάρχη στη Χαλκιδική. «Αυτή τη στιγμή στον Ταξιάρχη όλοι οι κάτοικοι άρχισαν να ασχολούνται πολύ περισσότερο από ό,τι πριν» ανέφερε χαρακτηριστικά.