Πώς γίνεται η αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις

Πώς γίνεται η αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις

Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση μπορούν να κάνουν τροποποίηση

Και η εισφορά αλληλεγγύης που είχε κρατηθεί από τις συντάξεις μπαίνει πλέον στη λίστα των διεκδικήσεων των συνταξιούχων για τα αναδρομικά. Περισσότεροι από 600.000 συνταξιούχοι έχουν καταθέση αίτηση στον ΕΦΚΑ διεκδικώντας τα αναδρομικά.

Προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναδρομικά και από την εισφορά αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, είτε να διορθώσουν την αίτηση που έχουν ήδη υποβάλει.

Όσοι ήδη έχουν κάνει αίτηση έχουν το δικαίωμα να μπουν στο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησής τους και να συμπληρώσουν ότι ζητούν την άμεση διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή αναδρομικών από 9/2/2017.

Οι συνταξιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:

-Νέα χειρόγραφη αίτηση στο τμήμα που λαμβάνουν σύνταξη.

-Στη χειρόγραφη αίτηση που έχουν καταθέσει να κάνουν αλλαγή.

-Να κάνουν διόρθωση στην αίτηση που έχουν στείλει ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ.

Το κείμενο που μπορούν να προσθέσουν στην αίτηση είναι το εξής:

α) Να μου επιστρέψετε τις εισφορές που παράνομα μου παρακρατήσατε από …….. (ημερομηνία έναρξης καταβολής ΕΑΣ), άλλως από 9-2-2017 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’αριθ. 244/2017 απόφασης του ΕλΣυν), μέχρι και σήμερα, αφού οι διατάξεις που προέβλεπαν την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων και την μεταγενέστερη αύξησή της κρίθηκαν αμετακλήτως αντισυνταγματικές.

β) Να πάψετε από τούδε και στο εξής να μου παρακρατείτε την ως άνω Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αφού, μετά την κήρυξή της ως ευθέως αντισυνταγματικής, δεν έχει θέση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.