Ποιες περιοχές της Αθήνας είναι τα ισχυρά «προπύργια» της Airbnb

Ποιες περιοχές της Αθήνας είναι τα ισχυρά «προπύργια» της Airbnb

Τα πιο περιζήτητα καταλύματα είναι νοικιασμένα τουλάχιστον 1 στις 3 μέρες

Μια νέα κατάσταση έχει δημιουργήσει στην αγορά του real estate αλλά και των «συνδεδεμένων» με αυτή αγορών (π.χ. οικοδομική δραστηριότητα) η τάση που ακούει στο όνομα Airbnb.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων, έχει φέρει νέα δεδομένα τόσο στον τουρισμό και την ενοικίαση καταλυμάτων όσο και στο κόστος των ενοικίων, σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιοχές που αποτελούν ισχυρά «προπύργια» στην Αθήνα, καθώς αυτές τις περιοχές προτιμούν όσοι αναζητούν κάποιο κατάλυμα μέσω της πλατφόρμας της Airbnb.

Οι περιοχές του κέντρου, που παράλληλα βρίσκονται σε σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι στην κορυφή των κρατήσεων, δηλαδή η περιοχή της Ακρόπολης, η Πλάκα, το Κουκάκι, το Θησείο, το Ζάππειο και το Κολωνάκι.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις περιοχές αυτές, τα καταλύματα που προσφέρονται στην πλατφόρμα Airbnb είναι νοικιασμένα κατά μέσο όρο για 127 – 134 μέρες το χρόνο, δηλαδή 1 στις 3 μέρες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στο συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Prodexo.

Ποια ακίνητα φέρνουν τα περισσότερα κέρδη για τους ιδιοκτήτες που τα έχουν στο Airbnb

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας AirDNA, που αναλύει τα δεδομένα της πλατφόρμας Airbnb, τα έσοδα, που αποκομίζουν σήμερα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες είναι πολλαπλάσια εκείνων των συμβατικών.

Τα στοιχεία της AirDNA, δείχνει ότι ακόμη και οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε μη δημοφιλείς περιοχές είναι ωφελημένοι: η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον κατεξοχήν τουριστικό μήνα Αύγουστο, σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως Εμπορικό Τρίγωνο, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο, Κεραμικό, Ζάππειο (που προαναφέρθηκαν) και Γκάζι, διαμορφώθηκε σε 75 ευρώ, 60 ευρώ, 77 ευρώ, 64 ευρώ, 57 ευρώ, 71 ευρώ και 55 ευρώ αντίστοιχα, εκτοξεύοντας το μηνιαίο εισόδημα των ιδιοκτητών σε πάνω από 1.000.

Στην πλατφόρμα της AirBnb είναι ενεργές περισσότερες από 9.000 αγγελίες στην Αθήνα και 1.800 στην Θεσσαλονίκη. Το μέσο ημερήσιο μίσθωμα στην πρώτη υπολογίζεται σε 51 ευρώ, με τα μηνιαία έσοδα (πλην φόρων ή εξόδων υπηρεσιών) να κυμαίνονται στα 900 ευρώ. Το επίμαχο ποσό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αφορά στον Αύγουστο, όπου η πληρότητα στην Αθήνα «άγγιξε» το 70%.

Πάντως, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, που η προσέλευση τουριστών και επισκεπτών μειώνεται, «τα χρήματα, που μπορεί κάποιος να κερδίσει, είναι περισσότερα από αυτά μιας συμβατικής μίσθωσης», σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες.

Τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια για ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. – 70 τ.μ. στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, δεδομένου ότι, με βάση και πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάδας, οι τιμές ενοικίασης εντός Λεκανοπεδίου κινούνται πέριξ των 6 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι έχοντες ακίνητα, που διατίθενται μέσω AirBnb, εξασφαλίζουν ένα εισόδημα της τάξεως των 646 ευρώ/μήνα κατά την υψηλή περίοδο, όταν το παραδοσιακό ενοίκιο υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε, επίσης, 6 ευρώ/τ.μ.