«Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης αναδεικνύει το σθένος του ελληνικού λαού»

«Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης αναδεικνύει το σθένος του ελληνικού λαού»

Ο γ.γ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υποστηρίζει πως τέσσερις χώρες αποτελούν σαφείς περιπτώσεις οικονομικής επιτυχίας και η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτό το κλαμπ εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα αναδεικνύει το σθένος του ελληνικού λαού, κάτι που στο εξωτερικό συχνά το ξεχνάμε, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κάλιν Άνεφ Γιάνζε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η χώρα κατόρθωσε να εγκαταλείψει τα προγράμματα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον EMS.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εγκαταλείψει τα προγράμματα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια αποτελεί μεγάλη επιτυχία για εμάς. Αυτό υπογραμμίζει επίσης το σθένος του ελληνικού λαού, στοιχείο το οποίο συχνά στο εξωτερικό το ξεχνάμε. Και ασφαλώς αποτελεί επιτυχία για την Ευρωζώνη το γεγονός ότι ξεπεράσαμε αυτή την κρίση», δηλώνει ο κ. Γιάνζε στην γερμανική εφημερίδα «Boersen - Zeitung», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πριν από αυτή την κρίση, υπενθυμίζει, δεν υπήρχε μηχανισμός για να βοηθήσει τα κράτη που χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές. «Ο EMS και ο EFSF βοήθησαν πέντε χώρες, οι οποίες όλες στέκονται σήμερα και πάλι στα δικά τους πόδια. Τέσσερις χώρες αποτελούν σαφείς περιπτώσεις οικονομικής επιτυχίας και η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτό το κλαμπ εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει, τονίζοντας ότι «αυτό δείχνει ότι ο EMS έχει βοηθήσει να διατηρήσουμε την συνοχή της Ευρωζώνης», ενώ η ζώνη του ευρώ δείχνει πλέον υγιείς οικονομικές επιδόσεις, καθώς το ευρώ, ως κοινό νόμισμα, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Όπως επισημαίνει ο Oλλανδός Γενικός Γραμματέας του EMS, ο EMS και ο EFSF έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 300 δισ. σε ομόλογα και ανεξόφλητο χρέος. «Πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος στην ωρίμανση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάνειά μας προς χώρες μερικές φορές έχουν πολύ μεγάλους χρόνους ωρίμανσης, στην περίπτωση της Ελλάδας 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Αντιθέτως, ο μέσος όρος χρόνου ωρίμανσης των δανείων μας είναι επτά χρόνια».

Με άλλα λόγια, εξηγεί ο κ. Γιάνζε, πρέπει να εκτελέσουμε σημαντικές αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων που λήγουν και τα οποία εκδόθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα επόμενα χρόνια τα δάνεια προς τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο EMS θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παίκτη.

Σχετικά Tags
ESM
Παρακαλούμε περιμένετε ...