Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι αλλά αστερίσκος για τις συντάξεις

Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι αλλά αστερίσκος για τις συντάξεις

Ποιους αφορούν τα μέτρα 900 εκατ. ευρώ στα οποία «κλείδωσαν» Αθήνα και θεσμοί

Σε ένα πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ έχουν συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, λίγο πριν το EuroWorkingGroup της Πέμπτης αλλά και το κρίσιμο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο το λεγόμενο «πακέτο Τσίπρα» θα είναι μεγαλύτερο από τα 765 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο εστάλη για έγκριση στις Βρυξέλλες αλλά φαίνεται πως έχει ήδη το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια.

Τα μέτρα αφορούν διάφορες ομάδες φορολογουμένων.

Έμφαση δίνεται στο επίδομα ενοικίου, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διπλασιάζεται από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα επίδομα ενοικίου θα μπορούν να πάρουν όχι μόνον όσοι νοικιάζουν σπίτι αλλά και όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο.

Εκτός από το επίδομα ενοικίου και στέγης, τα άλλα μέτρα (που θα οριστικοποιηθούν μετά το «ok» του Eurogroup) είναι:

-  οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

- η  επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά

-  μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος). Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά

-  μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και γι' αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020

-  το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

-  Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι εκτός από το στεγαστικό επίδομα στα  θετικά μέτρα του 2019.

Ανοικτό θέμα η άρση των μειώσεων στις συντάξεις

Αστερίσκος, όμως, παραμένει για το θέμα που η Αθήνα έχει βάλει στην κορυφή της οικονομικής αλλά και επικοινωνιακής ατζέντας, οι μειώσεις στις συντάξεις.

Σήμερα, ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσιονομικά να εφαρμοστεί το μέτρο για τις μειώσεις στις συντάξεις.

«Δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου» δήλωσε και υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, που δεν κατονομάζεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες, πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φρέναραν ακόμη μια φορά τη βεβαιότητα για άρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Για τις προθέσεις της κυβέρνησης θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο βασικό θέμα είναι εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.