Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές για να εκδίδουν ταυτόχρονα απόδειξη

Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές για να εκδίδουν ταυτόχρονα απόδειξη

Μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών καθώς παρατηρείται μια νέα μορφή φοροδιαφυγής με επαγγελματίες να μην εκδίδουν απόδειξη για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Την σύνδεση των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές ώστε να εκδίδεται ταυτόχρονα το αποδεικτικό της συναλλαγής μέσω του POS με την επίσημη απόδειξη σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, θα εκδίδεται ουσιαστικά μια διπλή απόδειξη μόλις το τερματικό ολοκληρώσει τη συναλλαγή με την κάρτα που δίνει ο πελάτης.

Στο στόχαστρο έχει μπει τελευταία μια νέα μορφή φοροδιαφυγής με επαγγελματίες να μην εκδίδουν απόδειξη για συναλλαγές με POS. Στη διάρκεια ελέγχων, τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ έχουν διαπιστώσει ότι συχνά, όταν οι πελάτες πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, οι επαγγελματίες δεν εκδίδουν απόδειξη, είτε γιατί ο λογαριασμός με τον οποίο είναι συνδεμένο το POS ανήκει σε τράπεζα χώρας του εξωτερικού, είτε είναι συνδεμένο με άλλο λογαριασμό. Ακόμη αρκετοί ρισκάρουν και θεωρούν ότι, δύσκολα θα τους εντοπίσει η εφορία, επειδή δεν εξέδωσαν αποδείξεις για μια σειρά ηλεκτρονικών πληρωμών.

Με τη νέα δέσμη μέτρων που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξει διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε για κάθε πληρωμή που θα διενεργείται μέσω του τερματικού, αυτομάτως θα εκδίδεται και απόδειξη, που σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πληρωμή θα «περνάει» στις εισπράξεις του επαγγελματία.

Ακόμη ένα βήμα, που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, είναι να υπάρξει online σύνδεση των POS με το taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μην δηλωθεί πώληση αγαθών ή υπηρεσιών η οποία πληρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου λήγει η διορία για μια σειρά επαγγελματιών, διαφόρων ειδικοτήτων, που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τερματικά POS.

Έπεται επέκταση στην υποχρεωτική των POS και σε άλλους επαγγελματίες οι οποίοι ακόμη εξαιρούνται.

Τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις (πάνω από 200.000) επαγγελματίες που έχουν υποχρεωθεί να προμηθευτούν POS τα έχουν στο… συρτάρι και δεν έχουν εκδώσει καμία απόδειξη.