Χρυσή… ισορροπία ψάχνουν οι Ευρωπαίοι για να πουν το «ναι» για να μη μειωθούν στις συντάξεις

Χρυσή… ισορροπία ψάχνουν οι Ευρωπαίοι για να πουν το «ναι» για να μη μειωθούν στις συντάξεις

Στο θερμοκήπιο πρέπει να παραμείνει η ελληνική οικονομία για μια δεκαετία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη χρυσή τομή προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και να δοθεί το περιθώριο για να μην υπάρξουν τελικά μειώσεις στις συντάξεις ψάχνουν οι Ευρωπαίοι.

Δυο ημέρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 και 13 πριν το έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, προς το οποίο κοιτούν Αθήνα και θεσμοί για οριστικές αποφάσεις για τις μειώσεις στις συντάξεις ή την αναστολή του μέτρου, πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η χρυσής τομής, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, οι πηγές από τους θεσμούς τονίζουν ότι είναι ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες «θερμοκηπίου» που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

Ελληνοτουρκικά και υφαλοκρηπίδα: Μόνη αποτρεπτική δύναμη οι… εκκλήσεις

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος τρόπος να λύνονται θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική ψυχραιμίας. Κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τονίζεται πάντως ότι το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ.Βέμπερ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Τέλος για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Κόβουν μαχαίρι όποια συζήτηση για ρύθμιση 120 δόσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ρύθμιση; Για ποια ρύθμιση μιλάμε; Αυτή που θα εφαρμοστεί για μισθωτούς και συνταξιούχους και θα έχει 120 δόσεις; «Forget about it…».

Με την απάντηση αυτή, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωνε χθες το ρεπορτάζ του www.news.gr στις 30.10.2018 σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές εμφανίζονται προς το παρόν να έχουν βάλει πάγο στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι που χρωστούν στην Εφορίας και αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

«Αυτή τη στιγμή η κουβέντα που έχει ανοίξει για μια νέα ρύθμιση οφειλών κάνει τεράστιο κακό και στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Εργασίας». Το αντίκτυπο είναι πιθανόν να αποτυπωθεί στις εισπράξεις αφού όσο παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων τόσο οι φορολογούμενοι θα παγώνουν ή θα αναβάλουν τις πληρωμές τους στα κρατικά ταμεία. Στο 9μηνο οι φορολογικές εισπράξεις από τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 430 εατ. Ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, το θέμα παραμένει και εξετάζεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...