Eurogroup προς Ιταλία: Αλλάξτε τον προϋπολογισμό

Eurogroup προς Ιταλία: Αλλάξτε τον προϋπολογισμό

Αμετακίνητες φαίνεται ότι εμφανίζονται και οι δύο πλευρές στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της, πριν από την προθεσμία που της έχει τεθεί, μέχρι δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η Ρώμη φαίνεται ότι έχει απομονωθεί από τις υπόλοιπες χώρες, χωρίς να διαθέτει κανένα σύμμαχο στο πλευρό της.

Σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία υποστήριξε ότι εργάζεται στην κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν εξετάζει καμία αλλαγή αναφορικά με τις δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, ενώ του μιλά ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μερ

Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε στο Reuters πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούν με την άποψη που εξέφρασε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός παραβιάζει ανοιχτά τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται όλοι να υποστήριξαν ότι η Ιταλία πρέπει άμεσα να αλλάξει τον προϋπολογισμό της.

Σε περίπτωση, δε, που η Ρώμη αρνηθεί να συμμορφωθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματικό πρόστιμο της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ της.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε πως η κρίση χρέους που έπληξε την Ευρωζώνη στο παρελθόν, κυρίως την Ιρλανδία, απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών μελών και οι ευρωπαϊκοί κανόνες υπάρχουν για να διασφαλίζουν αυτή τη σταθερότητα.

Έντονα επικριτικός ήταν και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε πως «η συμπεριφορά της Ιταλίας θέτει σε κίνδυνο τα σχέδιά μας».

«Ομόφωνη η απόφαση»

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος του Eurogroup τονίζεται πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.