Ανοικτό κρατά το διαγωνισμό για τα Esperia και Ζαλοκώστα 7 ο ΕΦΚΑ

Ανοικτό κρατά το διαγωνισμό για τα Esperia και Ζαλοκώστα 7 ο ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι πολύ μεγάλη και έτσι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων

Zωηρό φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τουριστικές υποδομές της Αθήνας και ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε σήμερα πως δίνει παράταση στο διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωσης δυο κτιρίων που δίνονται για χρήση ως ξενοδοχεία 5 αστέρων: του ιστορικού Esperia Palace (Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω) και του διατηρητέου νεοκλασικού ακινήτου (Ζαλοκώστα 7-9).

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η παράταση της διορίας κρίθηκε αναγκαία και για τους δυο διαγωνισμούς αφού υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για την υποβολή προτάσεων αξιοποίησης για τα δυο ακίνητα ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών συμμετοχής.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, η προθεσμία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής για το Esperia Palace παρατείνεται έως τις 10 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30 π.μ. και για το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7-9 παρατείνεται έως τις 21 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 μ.μ., στα γραφεία της Δ/νσης Στέγασης και Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, οδός Ιπποκράτους 19, Αθήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στη Διεύθυνση Στέγασης και Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, Ιπποκράτους 19 (210-3662359, 210-3662360) και στον σχετικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Tο Esperia Palace το κτίριο των 12.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010. Το διατηρητέο νεοκλασικό ακίνητο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, έχει επιφάνεια 1.600 τ.μ.

Τα δυο κτίρια εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, έχει προκριθεί η μακροχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων (99 έτη) και όχι η απευθείας πώλησή τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ακίνητα, κυρίως όσα κρίνονται κατάλληλα για χρήσεις γραφείων.

Ανοίγουν διαγωνισμοί για ακόμη 15 κτίρια

Όπως έχει ανακοινωθεί, σύντομα αναμένεται να ανοίξει ακόμη ένας κύκλος προκηρύξεων, για την αξιοποίηση 15 ακινήτων, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή του Ψυρρή, επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάκτηση των ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης». Τα έσοδα από το πρόγραμμα αξιοποίησης αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε προκήρυξη, οι φάκελοι που θα υποβάλλονται από τους ιδιώτες θα αξιολογούνται και στη συνέχεια θα ανοίγουν οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, στους οποίους θα μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και όσοι δεν έχουν υποβάλει στην πρώτη φάση φάκελο προσφορών. Επιπλέο, οι προσφορές που υποβάλλονται στην πρώτη φάση δεν δεσμεύουν αυτούς που τις υποβάλλουν.

Ακόμη, μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων είναι και η δημιουργία όχι μόνον ξενοδοχείων, αλλά και διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (τύπου Airbnb). Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως για κτίρια στην περιοχή του Ψυρρή.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το απόθεμα των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται συνολικά στα 1.126 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 49% είναι κενά. Από τα υπόλοιπα, το 31% έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση/εκμετάλλευση, ενώ μόλις 20% είναι εκμισθωμένα, συνήθως με πολύ χαμηλό τίμημα. Από αυτά, τα 650 είναι στην Αττική και τα 256 στο κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας 1.160.000 τ.μ.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, είχαν διατεθεί αντίστοιχα 34 κτίρια που ανήκουν στην κρατική περιουσία συνολικής επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ. πρόκειται για αυτοτελή κτίρια, ορόφους, διαμερίσματα και καταστήματα, για τα οποία είχαν υποβληθεί 36 προτάσεις ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.