Αντίστροφη μέτρηση και νέα πολιτική κόντρα για την περικοπή των συντάξεων

Αντίστροφη μέτρηση και νέα πολιτική κόντρα για την περικοπή των συντάξεων

Το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο - Η τοποθέτηση της Μιράντα Ξαφά υπέρ της περικοπής των συντάξεων άνοιξε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης

Η αντίστροφη μέτρηση για την λήψη αποφάσεων σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων από 1-1-2019 ξεκινά αύριο Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, οπότε το συνεδριάζει το EuroWorkingGroup θα αξιολογήσει τα σχέδια προϋπολογισμών του 2019 των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πάρει μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των εταίρων, σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου.

Η εικόνα θα αρχίσει να καθαρίζει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου, οπότε θα αξιολογηθεί το ελληνικό προσχέδιο του προϋπολογισμού και όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών επί του θέματος. Στις 21 Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα περιλαμβάνει το σενάριο, το οποίο θα έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Ωστόσο, της ψήφισης του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου από την Βουλή, θα προηγηθεί ένα ακόμη Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε αναλόγως και με τις εξελίξεις με την Ιταλία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι δεν συζητά τίποτα λιγότερο, από την ακύρωση του μέτρου. Σε συνέντευξή του μάλιστα που δημοσιεύθηκε χθες στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επανέλαβε ότι η σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα ακύρωση της μείωσης των συντάξεων «δεν συνιστά ανάκληση μεταρρυθμίσεων». «Αυτό έχει σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων» είπε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται αντίθετος με την ιδέα ακύρωσης του μέτρου, διαμηνύοντας χθες από το Λουξεμβούργο, ότι οι συζητήσεις για την τύχη των συντάξεων στην Ελλάδα παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα ακόμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Έκανε δε ένα βήμα παραπέρα, προκρίνοντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών έναντι της περικοπής των συντάξεων. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλύψει κανείς την όποια υπεραπόδοση» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχει για παράδειγμα και η ιδέα της μείωσης των φόρων», με την υποσημείωση ότι «στην Ελλάδα η φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί ξεκάθαρα την πιο θετική στάση, έχοντας βάλει στο τραπέζι πριν ακόμη τις 20 Αυγούστου δια του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την «ευελιξία» αναφορικά με τις προνομοθετημένες μειώσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την δική της πλευρά, όπως φάνηκε και από δηλώσεις του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, δεν θέλει καν να εμπλακεί στη συζήτηση, για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις στην Ελλάδα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο έχει πλέον ρόλο «τεχνικού συμβούλου», έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση «βρείτε τα με τους Ευρωπαίους».

Πολιτική αντιπαράθεση για την τοποθέτηση της Μ. Ξαφά υπέρ των περικοπών

Την ίδια ώρα ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης άνοιξε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με αφορμή την τοποθέτηση της οικονομολόγου, στελέχους της «Δράσης» και πρώην στελέχους του ΔΝΤ, Μιράντας Ξαφά, υπέρ της περικοπής των συντάξεων. «Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε το 17% του ΑΕΠ για συντάξεις, όταν υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στις υποδομές, στις μεταφορές» είπε η κ. Ξαφά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε δε, ότι «μιλάμε για την προσωπική διαφορά. Δηλαδή, οι συντάξεις που εισπράττουν οι συνταξιούχοι προ της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου. Αυτή η προσωπική διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Το 20% των συνταξιούχων είναι κάτω των 66 ετών, όμως εισπράττουν σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν δύο ΕΝΦΙΑ. Θα δείτε, ότι η μέση σύνταξη είναι 1.200 ευρώ για τους κάτω των 66 ετών και μόλις 900 ευρώ για τους άνω των 66 ετών και ρωτάω, αν αυτό είναι δίκαιο».

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «οι δηλώσεις της άτυπης συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιράντας Ξαφά, σχετικά με την ανάγκη περικοπής των συντάξεων δεν προξενούν έκπληξη. Το στέλεχος της Δράσης, που εντάχθηκε ως συνιστώσα στη ΝΔ μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία του κόμματος, μας έχει συνηθίσει σε προκλητικές και αντικοινωνικές τοποθετήσεις, βγαλμένες απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ».

Καταλήγοντας καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από "μυστικούς" και "φανερούς" συμβούλους και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα που έχει διαψεύσει πλήρως όλα τα καταστροφολογικά του σενάρια».