Έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 80 δολαρίων η τιμή του πετρελαίου

Έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 80 δολαρίων η τιμή του πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή της

«Ανάσα» στην αγορά πετρελαίου έδωσε η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, σήμερα, ότι προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή της, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Tass υποστήριξε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή της προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στην αγορά που θα προκύψουν κυρίως από το Ιράν.

Σύμφωνα με το Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, η χώρα του θα αυξήσει σύντομα την παραγωγή της στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 10,7 εκατ. που είναι προς το παρόν. Μάλιστα, όπως είπε, το Ριάντ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή του στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent για προθεσμιακά συμβόλαια υποχωρεί σήμερα στα 79,39 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν τίθενται σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου και σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο παραγωγή έως και 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος και να διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 31,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι 32,8 εκατ. που ήταν εφέτος. Μείωση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Κίνα.