Xωρίς φράγκο στην τσέπη έφτασε να έχει περιουσία 20 δισ. δολαρίων

Xωρίς φράγκο στην τσέπη έφτασε να έχει περιουσία 20 δισ. δολαρίων

Ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος που σιχαίνεται τον κομμουνισμό

Τον Thomas Peterffy θα τον συναντήσει κανείς σήμερα με τίτλους όπως «ο πατέρας της σύγχρονης επενδυτικής», «ο πλουσιότερος άνθρωπος της Φλόριντα», «ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος που σιχαίνεται τον κομμουνισμό» και άλλα τέτοια γλαφυρά.

Και η αλήθεια είναι πως είναι όλα τους ακριβή! Με προσωπική περιουσία σήμερα στα 20,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ο 74χρονος αυτοδημιούργητος χρηματιστής ίδρυσε τηνInteractive Brokers το 1993 και είδε τον πλούτο του να εκτινάσσεται στα ύψη.

Έναν πλούτο που ούτε να ονειρευτεί δεν μπορούσε όταν μετανάστευσε το 1965, 21 χρονών παιδί, από την Ουγγαρία στον Νέο Κόσμο χωρίς φράγκο στην τσέπη και γρι αγγλικά στο στόμα. Ήταν απόγονος ούγγρων αριστοκρατών που έχασαν τα πάντα στις «κόκκινες» μεταρρυθμίσεις και εχθρευόταν όσο τίποτα τους Σοβιετικούς.

Έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, έγινε ξεφτέρι στην πληροφορική και στη δεκαετία του 1970 είπε να δοκιμάσει την τύχη του στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Έφτιαξε λοιπόν έναν δικό του φορητό υπολογιστή(!) και καθόταν στο πάτωμα του χρηματιστηρίου για να κάνει τις συναλλαγές του. Μέχρι να μετατρέψει την Interactive Brokers στον μεγαλύτερο χρηματομεσιτικό κολοσσό της αγοράς των ηλεκτρονικών, σύμφωνα με το Bloomberg, μια εταιρία στην οποία συνεχίζει να κατέχει το 75%.

Σήμερα είναι γνωστός για τις φαρμακερές δηλώσεις του κατά του κομμουνισμού, αλλά και την τυφλή υποστήριξη στον Τραμπ, πράγματα που συσκοτίζουν ωστόσο τη νέα ηθική που κόμισε στην επενδυτική, έναν καινούριο τρόπο χρηματομεσιτικής δηλαδή για επενδυτές με αξίες. Γι’ αυτό και τον αποκαλούν «πατέρα της σύγχρονης επενδυτικής».

Από τους πλουσιότερους πλέον ανθρώπους του κόσμου, θυμάται ακόμα πως από παιδί του άρεσαν οι ιστορίες επιτυχίας για φτωχούς που έγιναν πλούσιοι και πέτυχαν τα πάντα στη ζωή: «Κατάλαβα την ιδέα του καπιταλισμού», είχε δηλώσει σχετικά στο περιοδικό «Time».

Και λέει μάλιστα πως ποτέ του δεν είχε βάλει σκοπό να γίνει πλούσιος, μαγεύτηκε απλώς από τον κόσμο του χρηματιστηρίου. Εκεί έβγαλε και έχασε τα πρώτα του λεφτά, όταν και έβαλε μυαλό και αποφάσισε να ρισκάρει πια πειθαρχημένα, όπως λέει: «Η πειθαρχία είναι απαραίτητη στα πάντα στη ζωή, είναι αυτό που διαχωρίζει τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους».

Σήμερα έχει στην ευθύνη του περισσότερους από χίλιους υπαλλήλους στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Και είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με 150.000 δολάρια.

Έχει παντρευτεί μια φορά και είναι πατέρας τριών παιδιών. «Δεν σκοπεύω να συνταξιοδοτηθώ», λέει σήμερα παραμένοντας όσο ακμαίος ήταν και άλλοτε.