Πόσο είναι τελικά το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 2019 και πώς θα μοιραστεί

Πόσο είναι τελικά το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 2019 και πώς θα μοιραστεί

Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δυο εναλλακτικά σενάρια αλλά μόνο ένα

Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2019 ή – όπως λέγεται τελευταία- ο δημοσιονομικός χώρος. Και αυτό το πλεόνασμα θα μοιραστεί σε «στοχευμένες δράσεις» και «επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Αυτά είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 και διέψευσε τα όσα αναφέρονται ότι υπάρχουν δυο σενάρια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

«Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλα όσα έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ, είναι εκτός πραγματικότητας. «Η ΝΔ περιγράφει μια δέσμη μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα βρει τους πόρους για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή θα μειώσει δραστικά τα μισθολόγια και τις συντάξεις ή θα ρίξει σε νέα περιπέτεια τη χώρα. Μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κουρέματος. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι που ανοίγονται με τις προτάσεις της ΝΔ στη ΔΕΘ», υποστήριξε.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ακόμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 λαμβάνει υπόψη του το νέο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το προσχέδιο που καταθέσαμε λαμβάνει υπόψη του αυτό το νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται, τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν και επιδιώκει στροφή ώστε να πάμε από μια στενή και περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα, σε μια λελογισμένη επέκταση. Για πρώτη φορά η χώρα, στη σύγχρονη ιστορία της, καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα και η πρόβλεψη είναι ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το κόστος του δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί και από 11% πήγε στο 4%. Παραμένει υψηλό λόγω των διεθνών συγκυριών αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που παραλάβαμε και είναι σε τροχιά σταθεροποίησης» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να κάνει όλα όσα θέλει. Δεν γίνεται στη ζωή πάντα. Υπάρχουν διλήμματα. Στο προϋπολογισμό εμείς προτείνουμε στοχευμένες δαπάνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς να αμφισβητούμε την τήρηση των στόχων».