Τα τρία ιστορικά κτίρια του Πειραιά που αλλάζουν πρόσωπο και «ρόλο»

Τα τρία ιστορικά κτίρια του Πειραιά που αλλάζουν πρόσωπο και «ρόλο»

Το πρόγραμμα αξιοποίησης κτιρίων με όρους ανταπόδοσης ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας αλλά τώρα επεκτείνεται

Μετά τα ιστορικά και διάσημα κτίρια του κέντρου της Αθήνας που το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ βγάζουν και πάλι στην «αγορά», σειρά παίρνει και ο Πειραιάς.

Έτσι, αφού μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αξιοποίησης για τα ιστορικά κτίρια του κέντρου, παίρνει σειρά το επίνειο της πρωτεύουσας, με τρία κτίρια να βγαίνουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, τα τρία πρώτα κτίρια του Πειραιά που θα τεθούν προς αξιοποίηση είναι το Μέγαρο του ΝΑΤ, το Μέγαρο της Ακτής Μιαούλη αλλά και η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα.

Το μέγαρο του ΝΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά

Τα κτίρια αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματικές χρήσεις, όπως γραφεία και χώροι μεγάλων ναυτιλιακών και άλλων εταιρειών, για εμπορική χρήση, κυρίως οι ισόγειοι χώροι τους αλλά και χρήσεις τουρισμού, ακόμη και κατοικίας καθώς δεν αποκλείεται κάποια τμήματά τους, τουλάχιστον, να μπουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα και το Μέγαρο της Ακτής Μιαούλη

Ειδικότερα για το κτίριο του ΝΑΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του news.gr, είχε κατατεθεί πρόταση να στεγάσει το δημαρχείο Πειραιά αλλά φαίνεται πως απορρίφθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου.

Τι σημαίνει ότι τα κτίρια αυτά βγαίνουν προς αξιοποίηση

Το πρόγραμμα «Αξιοποίησης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης» έχει τριπλό στόχο τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την αξιοποίηση κτιρίων από ιδιώτες που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην πόλη.

Η αξιοποίηση αναμένεται να γίνει με τους όρους του αντίστοιχου προγράμματος για τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση των κτιρίων μπορούν να είναι δημόσιοι φορείς, υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου αλλά και ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανώσεις ανθρωπιστικού και κοινωφελούς χαρακτήρα κ.ό.κ. Αυτοί υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας έναν φάκελο ενδιαφέροντος με το σχεδιασμό τους για την αξιοποίηση του κτιρίου ή των κτιρίων ενδιαφέροντός τους. Ακόμη, όμως, και αν υποβάλλει ένα νομικό πρόσωπο φάκελο ενδιαφέροντος, αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποσύρει την προσφορά του.

Μετά την εξέταση των φακέλων, προκηρύσσονται οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, που δημοσιοποιούνται οι ακριβείς όροι της σύμβασης (διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου, αντίτιμο κ.ό. κ.). Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή ακόμη και όσοι δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση.

7
σχόλια
 1. avatar Παύλος Τριανταφύλλου

  Πράγματι το όμορο κτίριο, το ΤΑΝΠΥ είναι.

 2. avatar Παύλος Τριανταφύλλου

  Προσέξτε τις αποκλειστικές σας πληροφορίες. Εκτός εάν επενδύετε στη παραπληροφόρηση. Το ακίνητο του ΝΑΤ ανήκει και θα ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

 3. avatar LUCI666FER

  O PIREAS INE MIA FTOHOSINIKIA TIS ATIKIS POLI DIAFORETIKI APO TIN ATHINA.THIMIZI ENTONA MESI ANATOLI I VORIA AFRIKI.SIGGEKRIMENA MIAZI POLI ME TI VIRITO,TINIDA I DAMASKO.OI KATIKOI TOU STIN PLIONOTITA ELINES POLITES TOURKIKIS KATAGOGIS POU ERHONTAS EDO EFERAN MAZI TOUS POLES ANATOLITIKES SINITJIES APO FAGITA KE GLIKA EOS MOUSIKI KE HORO.

  1. avatar νικολης

   Πολυταξιδεμενος μου φαινεσαι , μπας και εισαι Σαλονικιος και Μπαοκ ?

  2. avatar ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΣ

   Γράφε ρε μάστορα Ελληνικά, που θες να κάνης και σχόλια με τα 'αλαμπουρνέζικά' σου. Δεν ξέρεις Ελληνικά ;

  3. avatar AFERIM

   Κύριε μου, 400 χρόνια τουρκικής κατοχής σε όλη την Ελλάδα μόνο στους Πειραιώτες ταιριάζει η τουρκική καταγωγή; Το καταληκτικό των ονομάτων "-ίδης" που είναι γεμάτη όλη η Ελλάδα δεν σου λέει τίποτα;

 4. avatar Πειραιώτης

  Μηπως το μέγαρο της Ακτής Μιαουλη που αναφέρετε ειναι το μέγαρο του ΤΑΝΠΥ και οχι το Μέγαρο Βάττη που ειναι στην εικονα?Αν δε κάνω λαθος αυτο ανηκει στην Εθνικη Τράπεζα

Παρακαλούμε περιμένετε ...