SOS από IEA: Επιστρέφουμε στην εποχή της ακριβής ενέργειας

SOS από IEA: Επιστρέφουμε στην εποχή της ακριβής ενέργειας

Πολλοί προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό έως το τέλος του έτους

Τις ανησυχίες της τόσο για το «άλμα» που καταγράφουν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας όσο και για τη συνέχιση της ανοδικής τους ρότας εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Η θέση μας είναι ότι η ακριβή ενέργεια επιστρέφει… Και αυτό απειλεί την ανάπτυξη της οικονομίας» τονίζει η Υπηρεσία που εδρεύει στο Παρίσι, σύμφωνα με το CNBC.

Ήδη, από τις αρχές του έτους, οι τιμές πετρελαίου έχει αυξηθεί άνω του 25%, εντείνοντας τις ανησυχίες στην αγορά για τα επίπεδα όπου θα φθάσουν οι τιμές έως το τέλος του έτους. Ενδεικτικό είναι ότι αυτό το μήνα η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 85 δολάρια, ενώ τον Ιούνιο του 2017 η τιμή του «μαύρου χρυσού» ήταν περίπου 45 δολάρια. Πολλοί μάλιστα προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό έως το τέλος του έτους και η IEA κρούει τον κώδωνα κινδύνου τόσο για την αγορά όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η περαιτέρω ανοδική πορεία των τιμών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφει τα πυρά του στον ΟΠΕΚ, τον οποίο κατηγορεί για την άνοδο των τιμών.

Συνεπεία των εξελίξεων στην αγορά, η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω τα επίπεδα όπου θα διαμορφωθεί η ζήτηση τα επόμενα δύο χρόνια. Η Υπηρεσία αναμένει τώρα ότι η ζήτηση θα σημειώσει επιβράδυνση κατά 110.000 βαρέλια ημερησίως και θα διαμορφωθεί σε 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018 και σε 1,4 εκατ. βαρέλια το 2019.

Πάντως, τα αποθέματα του ΟΠΕΚ φαίνεται να αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 15,7 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας συνολικά τα 2,854 δισ. βαρέλια που είναι και το υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο τρίτο τρίμηνο, δε, αναμένεται να έχουν σημειώσει άνοδο συνολικά κατά 43 εκατ. βαρέλια που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος που καταγράφεται σε επίπεδο τριμήνου από το πρώτο τρίμηνο του 2016.