Σάλος στον κλάδο τουριστικών σκαφών για το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Σάλος στον κλάδο τουριστικών σκαφών για το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Οι φορείς σημειώνουν ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες

Καταστροφικές κρίνονται οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, που δημιουργεί η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας (ΚΥΑ - ΦΕΚ 442004/10/2018), όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, οι φορείς του Θαλάσσιου τουρισμού σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε συνάντηση που είχαν τα διοικητικά συμβούλια των επαγγελματικών σωματείων (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος, Ένωση Πλοιοκτητών Επαγελματικών Σκαφών Τουρισμού-Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού) τονίζουν ότι «η αναφερόμενη ΚΥΑ, με το πρόσχημα της εφαρμογής μίας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που μοναδικά έχει η Ελλάδα, ξαφνικά επιβάλει ουσιαστικά ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι επιβαρύνει ταυτόχρονα υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στα σκάφη, που, όπως τονίζουν, είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς».

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ, οι φορείς σημειώνουν ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο). Ως συνέπειες αυτής της φυγής οι φορείς κάνουν λόγο για δραματική μείωση της δραστηριότητας ναυπηγήσεων, μείωση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση στο ΦΠΑ των ναύλων που σήμερα εισπράττεται, αλλά και απώλεια εισαγωγής συναλλάγματος. Και καλούν τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση.