Εκτός προσχεδίου του προϋπολογισμού ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Εκτός προσχεδίου του προϋπολογισμού ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Αισιοδοξία στους παραγωγούς ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την οριστική κατάργηση του φόρου

Προς οριστική λύση φαίνεται ότι οδεύει το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τις οργανώσεις του αμπελοοινικού κλάδου χθες Πέμπτη, ότι στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τον ειδικό φόρο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι από την απόφαση του ΣτΕ, η οποία πλέον έχει καθαρογραφεί, προκύπτει ότι ακυρώνονται πολλές διατάξεις της υπουργικής απόφασης, μεταξύ άλλων και η βάση της είσπραξης του ΕΦΚ. Κατόπιν αυτών, ο κλάδος αναμένει τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για μηδενισμό του ειδικού φόρου.

Σημειώνεται, ότι με απόφασή  του (1734 της 3-9-2018) το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες.