Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Χθες οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Tη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS) διερευνά η κυβέρνηση, μετά από σχετική πρόταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η ελληνική Bad Bank

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η Αθήνα βάζει στο «τραπέζι» και μια εκδοχή που μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνον στο επίπεδο των συζητήσεων: τη δημιουργία μιας ελληνικής Βad Bank, δηλαδή μιας τράπεζας που θα αναλάβει τη διαχείριση των επισφαλών και «κόκκινων» δανείων.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, το χθεσινό ταρακούνημα στη λεωφόρο Αθηνών, έδειξε πως οι επενδυτές και οι αγορές διατηρούν ακόμη πολλές επιφυλάξεις για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας. Και αυτό επανέφερε το σχέδιο για τη δημιουργία της στεγανής… δεξαμενής για τους «ωρολογιακούς μηχανισμούς» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ήτοι τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ελληνική Bad Bank, θα έχει τη μορφή συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος και θα τα πουλάνε στους επενδυτές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.

Ανέκαμψαν οι τραπεζικές μετοχές

Σημειώνεται ότι χθες οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο, η εικόνα σήμερα ήταν αισθητά βελτιωμένη με τον τραπεζικό δείκτη να ανακτά το χαμένο έδαφος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 676,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,43%. Η αγορά ανέκαμψε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 5,80%.