Την στεγανή δεξαμενή της ελληνικής bad bank επαναφέρει το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών

Την στεγανή δεξαμενή της ελληνικής bad bank επαναφέρει το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών

Τα γεγονότα που οδήγησαν στο χθεσινό πανικό στο ΧΑΑ και οι απαντήσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας – Καταγγελίες για επίθεση κερδοσκόπων

«Ξεπούλησαν» σε φρενήρεις ρυθμούς οι επενδυτές στο ελληνικό Χρηματιστήριο (ΧΑΑ) τις τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας ντόμινο στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και την άμεση αντίδραση της Αθήνας, σε πολιτικό επίπεδο. Χθες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον πανικό πωλήσεων τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ (Διαβάστε εδώ τους λόγους που πυροδότησαν τη φρενίτιδα πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο).

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, η Αθήνα βάζει στο τραπέζι μια εκδοχή που μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνον στο επίπεδο των συζητήσεων: τη δημιουργία μιας ελληνικής bad bank, δηλαδή μιας τράπεζας που θα αναλάβει τη διαχείριση των επισφαλών και κόκκινων δανείων.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, το χθεσινό ταρακούνημα στη λεωφόρο Αθηνών, έδειξε πως οι επενδυτές και οι αγορές διατηρούν ακόμη πολλές επιφυλάξεις για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας. Και αυτό επανέφερε το σχέδιο για τη δημιουργία της στεγανής… δεξαμενής για τους ωρολογιακούς μηχανισμούς για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ήτοι τα κόκκινα δάνεια.

Ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για την ελληνική bad bank, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, θα έχει τη μορφή συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα εγγυώνται από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και προωθεί «ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– την περαιτέρω μείωση των επισφαλών δανείων».

Παρ’ ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν – και όχι ασθμαίνοντας- τα φετινά stress tests, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό στενό μαρκάρισμα για να επιτύχει τους στόχους μείωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων.

Επίθεση κερδοσκοπίας καταγγέλλει η κυβέρνηση

Πάντως, τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης καταγγέλλουν «άσχημα παιχνίδια» και «κερδοσκοπικές επιθέσεις» σε βάρος της Ελλάδας.

Η χθεσινή εικόνα του ΧΑΑ δεν αντιστοιχεί στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της κατάστασης των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για κερδοσκοπική επίθεση», μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο».

Όπως είπε, η ελληνική οικονομία σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχει βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης για πάνω από έξι συνεχόμενα τρίμηνα, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο αισθητά, επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον περασμένο Μάιο τη διαδικασία των stress tests και έχουν επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους με τους εποπτικούς φορείς για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Εγκληματικά πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες» κατήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.