Τελευταία ευκαιρία για τακτοποίηση στα αυθαίρετα αλλιώς «καπέλο» 20%

Τελευταία ευκαιρία για τακτοποίηση στα αυθαίρετα αλλιώς «καπέλο» 20%

Η ακτινογραφία των αυθαιρέτων στην Ελλάδα

Τελευταία διορία έχουν όσοι θέλουν να τακτοποιήσουν αυθαίρετα, προκειμένου να επωφεληθούν από την προβλεπόμενη έκπτωση 20% για όσους προσέλθουν προκειμένου να τακτοποιήσουν κτίσματα χωρίς άδεια αλλά και αυθαιρεσίες σε νόμιμα κτίρια.

Οι ημέρες τελειώνουν καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία για όσους επιθυμούν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα, καταβάλλοντας τα προβλεπόμενα από το νόμο 4495/2017 πρόστιμα, με την έκπτωση του 20%.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έκανε την «ακτινογραφία» των αυθαιρέτων ανά την Ελλάδα και τις τακτοποιήσεις, με βάση τα στοιχεία από τις δηλώσεις που καταθέτουν οι μηχανικοί που αναλαμβάνουν τις τακτοποιήσεις.

Ειδικότερα:

- Έχουν εκδοθεί συνολικά 1.649.589 βεβαιώσεις μεταβιβάσεις για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, ενώ τα κτίρια με αυθαιρεσίες ανέρχονται σε 1.073.305.

- Σε οριστική υπαγωγή βρίσκονται 511.087 ακίνητα με αυθαιρεσίες ενώ ακόμη 16.125 έχουν περαιώσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος 4495/2017.

Επιπλέον, από τα διαθέσιμα δεδομένα των δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, παρατηρούνται οι εξής τάσεις, που φαίνεται να παραμένουν σχετικά σταθερές τα τελευταία χρόνια και με τους τρεις νόμους:

- Σχετική επιτάχυνση δηλώσεων και πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους που επηρεάζονται από συναφείς εξελίξεις (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συζητήσεις νέων ρυθμίσεων κλπ).

- Το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου να επιβαρύνονται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμενη έκδοση αδείας τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνουν περισσότερο τις αντίστοιχες δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων, περίπου.

- Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι 3 στις 10 δηλώσεις αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το μισό περίπου του συνολικού ύψους των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό των προστίμων να αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Ποιες μειώσεις ισχύουν για τα παράβολα

α) 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.

β)  500 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ.

γ) 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.

δ) 4. 000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ.

ε) 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5000 τ.μ.

Πότε και πόσο αυξάνεται το πρόστιμο αντί να μειώνεται

α)         κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή  χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος το τρίτο εξάμηνο από τη ψήφιση του παρόντος

β)         κατά 20%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή  χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος το τέταρτο εξάμηνο από τη ψήφιση του παρόντος

γ)   κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση ευρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.