Πώς οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να «βάλουν τρικλοποδιά» στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Πώς οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να «βάλουν τρικλοποδιά» στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι αν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κοστολογηθούν και πάρουν το «πράσινο φως» από τους θεσμούς

Το λογαριασμό των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, κάνουν Αθήνα και θεσμοί και εκτός από το θέμα των συντάξεων, που δεν θα κλείσει πριν τον Νοέμβριο, ο ΕΝΦΙΑ και η μείωση του είναι εκείνο που απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά τη διετία 2019 – 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κυβερνητικό ρεπορτάζ, το σχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ, που παρουσιάστηκε το οικονομικό επιτελείο στα κλιμάκια των θεσμών που ήταν την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας, προβλέπει μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και  388,88 εκατ. ευρώ για το 2020.

Δηλαδή, συνολικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση θα φθάσει στα 712,5 εκατ. ευρώ στη διετία με αποτέλεσμα το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί να ανέλθει από τα 3,09 δις. ευρώ φέτος στα 2 δισ. ευρώ.

Όμως, το στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει την ανάσα που αναμένουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες και φορολογούμενοι είναι ότι οι παραπάνω υπολογισμοί, έχουν γίνει με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε ακόμη δυο αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης το 2019 και το 2020 προκειμένου οι αντικειμενικές αξίες και άρα οι φορολογητέες αξίες να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές.

Πάντως  στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι το 2019 κερδισμένοι θα είναι οι έχοντες περιουσία αξίας έως 100.000 ευρώ ενώ από τις ελαφρύνσεις αποκλείονται οι φορολογούμενοι με ακίνητα  άνω των 200.000 ευρώ οι οποίοι είτε δεν θα δουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό του επόμενου έτους είτε θα έχουν μια  θα έχουν μια απειροελάχιστη μείωση μόλις 2,7%.

Το κλειδί των επιβαρύνσεων βρίσκεται στην επικείμενη νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα το 2020, δηλαδή τη χρονιά, που υποτίθεται το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου ακινήτων θα περιοριστεί στα 1,8 δισ. ευρώ.