Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ έως 50% και ποιοι θα δουν πρώτοι τη μείωση

Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ έως 50% και ποιοι θα δουν πρώτοι τη μείωση

Αναλυτικά παραδείγματα για τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μέσα στο 2019, θα δουν περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με μικρή ακίνητη περιουσία. Το ποσοστό της μείωσης θα μειώνεται όσο μεγαλύτερη περιουσία έχει ο φορολογούμενος. Αυτό είναι το γενικό σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι ως εξής:

Παραδείγματα

Για το 2020 οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:

Αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Παραδείγματα

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.

Εκτιμάται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος. Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...