Ο… άχρωμος αντικαταστάτης του φανταχτερού Τζακ Μα της Alibaba

Ο… άχρωμος αντικαταστάτης του φανταχτερού Τζακ Μα της Alibaba

«Είναι ήπιων τόνων, είναι μάλλον ο Κλαρκ Κεντ και ο Τζακ Μα ο Σούπερμαν»

O Daniel Zhang ετοιμάζεται να μπει στα... ζόρικα παπούτσια ενός ιδιαίτερου μεγαλοεπιχειρηματία. Ο CEO της Alibaba θα κληρονομήσει τον ρόλο του προέδρου τον επόμενο χρόνο από τον Jack Ma, τον φανταχτερό Κινέζο επιχειρηματία που δημιούργησε από το μηδέν την επιχείρηση, αξίας 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντικατάσταση του γνωστού μεγιστάνα που βρίσκεται στην κορυφή της μεγαλύτερης εταιρείας της Κίνας, θα βγάλει τον σεμνό Zhang στο προσκήνιο. Αλλά ως στέλεχος που εργάστηκε για λογαριασμό της Alibaba (BABA) για περισσότερο από μια δεκαετία, θεωρείται μια ασφαλή επιλογή.

«Ο Daniel βοήθησε να φέρουμε την Alibaba στην τρέχουσα πετυχημένη θέση», δήλωσε ο John Choi, επικεφαλής της έρευνας στο Διαδίκτυο της Κίνας στην επενδυτική τράπεζας Daiwa Capital Markets.

Ο Daniel Zhang

Πριν τον τίτλο του CEO το 2015, ο Zhang πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών στην Alibaba. Για την εταιρεία θεωρείται ο «βασικός αρχιτέκτονας» της Singles Day, ένα event που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη ημέρα αγορών του κόσμου - κάτι σαν το «Black Friday» με φρενήρεις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου.

Ο 54χρονος μικροκαμωμένος Κινέζος μεγιστάνας συνηθίζει να πραγματοποιεί άκρως τολμηρές και εντυπωσιακές εμφανίσεις ακόμα και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των 40.000 υπαλλήλων του, οι οποίοι πρόσφατα είδαν το «μεγάλο αφεντικό» να χορεύει ως άλλος Μάικλ Τζάκσον!

Ο Τζακ Μα

Αντιθέτως, ο Zhang  είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Χαρακτηριστική είναι η φράση του συγγραφέα του «Alibaba: The House That Jack Ma Built», Duncan Clark: «Είναι ήπιων τόνων, είναι μάλλον ο Κλαρκ Κεντ και ο Τζακ Μα ο Σούπερμαν». Ο 46χρονος wannabe τιμονιέρης του κολοσσός του κινεζικού διαδικτύου είχε πλέξει το εγκώμιο του αποχωρήσαντα Μα: «Είναι ένας άνθρωπος με πολλές ιδέες. Είναι πολύ, πολύ δημιουργικός», είχε σημειώσει σε συνέντευξή του στους Financial Times προσθέτοντας ότι «εγώ είμαι ο τύπος που πάντα είμαι πιο προσγειωμένος».