Οικονομία και Μακεδονικό δυναμιτίζουν τη ΔΕθ

Οικονομία και Μακεδονικό δυναμιτίζουν τη ΔΕθ

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, drones και πράκτορες του FBI στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Τη μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας - η οποία έχει και προεκλογικό άρωμα - υποδέχεται η Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Η συμπρωτεύουσα βρίσκεται ήδη σε ασφυκτικό κλοιό ασφαλείας, όψη και των εγκαινίων αύριο  και την ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ στη 83η Διεθνή Έκθεση.

Δεκάδες σωματεία και οργανώσεις προγραμματίζουν για το Σάββατο πορείες και συλλαλητήρια, με αιτήματα κυρίως μισθολογικά, συνταξιοδοτικά αλλά και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια.

Συνολικά 5500 αστυνομικοί  από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες περιοχές και 67 διμοιρίες των ΜΑΤ θα περιπολούν στους δρόμους, με σκοπό κυρίως να προλάβουν και όχι να καταστείλουν τυχόν επεισόδια στις προγραμματισμένες πορείες και κινητοποιήσεις.

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Σώματα Ασφαλείας ενώ τέσσερις βασικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο.

- Στο Άγαλμα του Βενιζέλου καλούν στις 6:00 το απόγευμα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ

- το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

- Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει στην πλατεία Καμάρας η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ,

- όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν στις 7:00 το απόγευμα έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με άρωμα FBI

Από αέρος την ασφάλεια της πόλης θα εποπτεύουν ελικόπτερα, drones ενώ – ειδικά για την περίσταση – έχουν έρθει από τις ΗΠΑ πράκτορες του FBI και της CIA, οι οποίοι συμμετείχαν και στην  σύσκεψη της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας και περιφρούρησης τόσο της Έκθεσης όσο και της πόλης.

Μάλιστα, καθώς οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα και στην πόλη βρίσκεται ήδη και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, από σήμερα Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σε ορισμένους δρόμους δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων,το Σάββατο σταδιακά και ανάλογα με τις συγκεντρώσεις, θα διακόπτεται η κυκλοφορία σε κάποιες οδούς ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται εκτροπές της κίνησης των αυτοκινήτων.