Τι αναφέρει το ΥΠΟΙΚ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τι αναφέρει το ΥΠΟΙΚ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στο πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε η καλύτερη επίδοση οικονομικής μεγέθυνσης από το 2007

Θετικά κρίνονται από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο (άνοδος 1,8% σε ετήσια βάση). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του πρώτου εξαμήνου ανήλθε σε 2,2% και είναι συμβατός με τη σχετική πρόβλεψη του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Αυτή είναι και η καλύτερη επίδοση οικονομικής μεγέθυνσης πρώτου εξαμήνου από το 2007, επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται επίσης ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από την περίοδο 2005-2006. Παράλληλα, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε από 2,3% σε 2,5%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, εδραιώνεται επίσης η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών (εποχικά διορθωμένα στοιχεία / αλυσιδωτοί δείκτες όγκου) αυξήθηκε κατά 1% στο δεύτερο τρίμηνο 2018 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2018.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 9,4% στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 και συνολικά κατά 8,7% στο α' εξάμηνο.

Όσον αφορά τη μείωση των επενδύσεων κατά 5,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2017, τονίζεται ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση του μεταφορικού εξοπλισμού, ενώ όλες οι άλλες συνιστώσες των επενδύσεων παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Ενδεικτικά αναφέρεται: μηχανολογικός εξοπλισμός (+19,3%), εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας (+15,4%), άλλες κατασκευές (+6,9%), κατοικίες (+5,1%).