«Έκρηξη» του πληθωρισμού στο 17,9% στην Τουρκία

«Έκρηξη» του πληθωρισμού στο 17,9% στην Τουρκία

Οι αγορές περιμένουν αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 10%

Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την Πέμπτη βρίσκονται οι αγορές, μετά την ανακοίνωση της τουρκικής στατιστικής αρχής σήμερα, ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 17,9%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2003.

Η αύξηση του πληθωρισμού επηρεάζει για άλλη μια φορά την ισοτιμία της λίρας, η οποία διαμορφώνεται στις 6,608 λίρες ανά δολάριο, έχοντας χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ , δήλωσε ότι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο, που χρειάζεται ένα «πλήρες οπλοστάσιο ενάντια στον πληθωρισμό». Όπως σημειώνει η Financial Times, ο πληθωρισμός της Τουρκίας ανέρχεται σχεδόν στο τετραπλάσιο από τον επίσημο στόχο του 5%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξησει σημαντικά το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 17,75%. Ωστόσο προβλέπουν ότι η αύξηση που θα ανακοινωθεί δεν θα ξεπερνά το 2%. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο νομισματικής στρατηγικής των αναδυόμενων χωρών της Rabobank, Piotr Matys, το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10%, ενώ ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jason Tuvey, επαναλαμβάνει ότι μία ικανοποιητική για τον καθησυχασμό των αγορών αύξηση θα πρέπει να ανέρχεται στο 7%-10%.

Όπως επισημαίνει η Financial Times, ο υψηλός πληθωρισμός συνέβαλε στην περαιτέρω υποτίμηση της λίρας, ασκώντας πίεση στις χρεωμένες επιχειρήσεις της Τουρκίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου όπως σημειώνει, μια σειρά εταιρειών ανακοίνωσαν προβλήματα ταμειακών ροών και έχασαν τις πληρωμές χρέους.