Έχετε μήνυμα από το… Taxisnet, έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Έχετε μήνυμα από το… Taxisnet, έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την Παρασκευή η «λυπητερή» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο Taxisnet αναμένεται να ανέβουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το φετινό φόρο για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν.

Για φέτος, ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη προθεσμία να είναι το τέλος του Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

Το επιτελείο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση και τα στοιχεία των περασμένων ετών εκτιμά ότι από τα 3,2 δισ. ευρώ τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα μπουν εγκαίρως στα κρατικά ταμεία αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν εμπρόθεσμα το φόρο προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι εντός του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους ιδιοκτήτες νοικιάζουν ακίνητα με το σύστημα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (τύπου AirBnB).

Στην πλατφόρμα αυτή θα γίνεται η υποχρεωτική εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο ιδιοκτητών αλλά και τα στοιχεία των μισθώσεων. Αφού εγγραφούν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλλουν στο Taxisnet τα στοιχεία για κάθε μίσθωση που πραγματοποιούν. Για παραλείψεις ή αποκρύψεις στοιχείων προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα που αγγίζουν τα 5.000 ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο στα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Απο μία πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο προκύπτει οτι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( ή το 23%) ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ( το 62%).

Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%.

Τα «φουσκωμένα» ραβασάκια με βάση τις νέες αντικειμενικές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του λεκανοπεδίου όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις, που θα ανεβάσουν σημαντικά το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε περιοχές όπως στον Αγ. Δημήτριο, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, την Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και στο Περιστέρι ή την Κερατέα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Υπολογίζοντας το φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9 ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τμ, θα προκύψει έξτρα φόρος 190 ή 320 ευρώ. Και βέβαια αυτή η επιβάρυνση αφορά ένα μόνο ακίνητο.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό. Ούτε όμως η αύξηση κατά 50.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από τις 200.000 ευρώ διαμορφώθηκε στις 250.000 ευρώ θα γλυκάνει τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που πιάνονται στην παγίδα του αφού θα γλιτώσουν μόνο 50 ευρώ (50.000 x 0,1%=50).