Οι φόροι που θα αδειάσουν τις τσέπες των φορολογούμενων μέχρι τον Δεκέμβρη

Οι φόροι που θα αδειάσουν τις τσέπες των φορολογούμενων μέχρι τον Δεκέμβρη

Μόνο ένας στους 8 δικαιούται επιστροφή φόρου

Μπορεί η Ελλάδα να ζει τις πρώτες μετα-μνημονιακές ημέρες της ύστερα από 8 χρόνια διαρκούς λιτότητας και υπεροφορολόγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας, θα σταματήσει η διαρροή από την τσέπη του, του ούτως ή άλλως πενιχρού εισοδήματός του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μηδενικό είναι ένα στα δύο εκκαθαριστικά, με μόλις έναν στους οκτώ φορολογούμενους να δικαιούται επιστροφή φόρου. Από την άλλη πλευρά, πάνω από 2 εκ. φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,15 δις ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.066,2 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως με μια μικρή καταμέτρηση και σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και 6 διαφορετικούς φόρους ύψους 10,8 δις ευρώ για τα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα οχήματά τους μέσω των τελών κυκλοφορίας του 2019.

Ο μέσος φορολογούμενος μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 θα κληθεί να πληρώνει δύο με τρεις φόρους κάθε μήνα...

Τα «μπιλιετάκια» θα έχουν κάνουν κυρίως με τον ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο φόρου και βέβαια τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων των.

Δεν θα πρέπει δε να ξεφεύγει της προσοχής πως μέσα στα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

Η αρχή του «μαρτυρίου» ως προς τον φόρο εισοδήματος ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου όταν οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν την πρώτη δόση που προέκυψε από τα εκκαθαριστικά.

Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 του μήνα ενώ η τρίτη μέχρι στις 30 Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. Ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά για το 2018. Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

Η ταλαιπωρημένη τσέπη των φορολογούμενων θα χρειαστεί να αδειάσει εντελώς τον Δεκέμβρη καθώς θα κληθεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, το συνολικό ποσό των οποίων φτάνει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει πως μαζί με αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν με βάση τον προϋπολογισμό άλλα 2,4 δισ. ευρώ από τους λοιπούς άμεσους φόρους και ένα υπόλοιπο περίπου 450 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών.

Αυστηρές ποινές περιμένουν όσους καθυστερήσουν να πληρώσουν τους φόρους τους και το χρέος τους είναι μεγαλύτερο από 500 ευρώ καθώς θα εισάγονται στην λίστα κακοπληρωτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.