«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

Ούτε ο αρμόδιος υπουργός, ούτε καν ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία της χώρας, όχι μόνο δεν καθησύχασε τις αγορές, αλλά οδηγεί την τουρκική λίρα ακόμη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με αποσπάσμα των δηλώσεων του Αλμπαϊράκ που μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την επόμενη περίοδο είναι «την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και την καταπολέμηση του πληθωρισμού». Είπε ακόμη, ότι η νέα προσέγγιση της Άγκυρας για την οικονομία έχει ως βασική αρχή την αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, την βελτίωση της ποιότητας της οικονομίας και την εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας των νομισματικών πολιτικών. Ωστόσο, υποστήριξε όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα, ότι «η περιπέτεια που διέρχεται η Τουρκία, δεν μπορεί να εξηγηθεί με την λογική, με βάση τους μακροοικονομικούς της δεικτες.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και κυρίως του Αλμπαϊράκ, το τουρκικό νόμισμα άρχισε και πάλι να βυθίζεται, με την ισοτιμία να φθάνει στις 16:25 ώρα Ελλάδος στις 6,446 λίρες ανά δολάριο, από 5,95 λίρες ανά δολάριο, που είχε διαμορφωθεί η ισοτιμία στις 14:30 ώρα Ελλάδος, ανακάμπτωντας από τις πρωινές απώλειες της τάξης του 14,6% και τις 6,4915 λίρες ανά δολάριο. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους, αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της το 2017.

Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, διαμηνύει ο πρόεδρος Ερντογάν

«Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή. Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη σημερινή «βουτιά» της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης και πάλι τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο» συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.

Ο Τραμπ διπλασίασε τους δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε υψηλότερους δασμούς σε εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμό 20% στο αλουμίνιο και δασμό 50% στον χάλυβα, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνονται με φόντο την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

«Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο αναφορικά με την Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ταχύτατα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.