Τουρκία προς ΗΠΑ: Ελάτε να τα βρούμε

Τουρκία προς ΗΠΑ: Ελάτε να τα βρούμε

Η εμπορική διένεξη μπορεί να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία, δηλώνει η Άγκυρα

Το αδιέξοδο των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον προσπαθεί να ανατρέψει τώρα η Άγκυρα μετά την αναταραχή που προκλήθηκε σήμερα στις αγορές και τη «βύθιση» της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά. Σε δηλώσεις της η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας ικέτεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των Νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με διάλογο. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ διαψεύδει τις φήμες περί αιτήματος της Τουρκίας για ένταξη στο ΔΝΤ.

«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε η υπουργός Ρουσχάρ Πεκάν. «Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία».

Σημειώνεται πως ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, προκαλώντας τριγμούς όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη που είδε το ευρώ να αποδυναμώνεται σε χαμηλά 13 μηνών και τις τραπεζικές μετοχές να πλήττονται από τις πωλήσεις.

«Οι κυρώσεις βλάπτουν τις σχέσεις των δύο χωρών»

Την άποψη ότι οι κυρώσεις που επιβάλει η Ουάσινγκτον και η πίεση που ασκεί το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόϊ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όποτε κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης.

ΔΝΤ: «Δεν υπάρχει αίτημα από την Τουρκία για βοήθεια»

«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι σκέφτονται να υποβάλουν αίτημα για οικονομική βοήθεια» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Ταμείου Ράντα Ελναγκάρ. Αναφορικά με τη «βουτιά» που έκανε η τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος αρκέστηκε να τονίσει πως το ΔΝΤ δεν τοποθετείται για τις καθημερινές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.