Τι θα λένε Αθήνα και θεσμοί στις συναντήσεις τους μετά τις 21 Αυγούστου

Τι θα λένε Αθήνα και θεσμοί στις συναντήσεις τους μετά τις 21 Αυγούστου

Το «μαξιλάρι» των 24 δισ. ευρώ καθησυχάζει τόσο τις αγορές, όσο και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς όμως τα μηνύματα εγρήγορσης για το μετά είναι αυστηρά – Σε αναμονή για τις παροχές των 750 εκατ. το Μαξίμου

Την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το τελευταίο πρόγραμμα ακολούθησαν μηνύματα ικανοποίησης και αισιοδοξίας, με το βλέμμα στραμμένο στο ορόσημο (περισσότερο συμβολικό) της 21ης Αυγούστου που η χώρα θα είναι «εκεί έξω» μόνη της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει στην τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως η εκταμίευση δείχνει ότι η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων».

Η εκταμίευση αυτή αποτελεί ένα «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», κρίνει η Επιτροπή.

Το μαξιλάρι και οι παροχές των 750 εκατ.

Ωστόσο, η 21η Αυγούστου δεν είναι το τέλος παρά η πρώτη μέρα της επόμενης – και ίσως πιο κρίσιμης- φάσης για την Ελλάδα.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών έχει ήδη καθοριστεί για τις 30 Αυγούστου, που θα γίνει το επόμενο Euroworking Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Το EWG και το Eurogroup θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην πολυσυζητημένη εποχή της «μεταμνημονιακής εποπτείας». Ήδη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μαζί με την δόση έστειλε και μήνυμα προς την Ελλάδα ότι πρέπει να δείξει ότι δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα ακυρώσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα.

Το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ που έχει ως διαθέσιμο η Αθήνα είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για να μην γίνει η έξοδος στις αγορές με όρους ελεύθερης πτώσης αλλά δεν είναι επ’ αόριστον.

Εξάλλου οι θεσμοί θα επιστρέψουν, με πιο χαλαρή – συμβουλευτική μορφή αλλά σίγουρα όχι χωρίς απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, που θα καταρτιστεί το Σεπτέμβριο και θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Το προσχέδιο αυτό θα καθορίσει και τη στάση των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το αίτημά της σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αναβολή για μετά την έξοδο παίρνει και το πακέτο παροχών των 750 εκατ. ευρώ που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2019. Πρόκειται για το «δημοσιονομικό περιθώριο» που αφήνουν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

Το πακέτο πρόκειται να ανακοινωθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου και είναι πιθανόν να αποτελεί και μια πρώτη προετοιμασία του εδάφους αφού το 2019 είναι έτος εκλογών.