Εμπορικός πόλεμος και ΟΠΕΚ «ρίχνουν» την τιμή πετρελαίου

Εμπορικός πόλεμος και ΟΠΕΚ «ρίχνουν» την τιμή πετρελαίου

Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα διέψευσαν τις προβλέψεις κι εμφανίστηκαν αυξημένα

Έσπασε προς τα κάτω σήμερα το φράγμα των 73 δολαρίων το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο μαύρος χρυσός θα υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 72 δολάρια. Η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, από τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τα αποθέματα αργού βάζουν «φρένο» στην ανοδική κούρσα.

Την πτωτική πορεία φαίνεται ότι στηρίζουν και οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, που από τη μία πλευρά «πιέζουν» τις μετοχές και από την άλλη «ρίχνουν» την τιμή του πετρελαίου, καθώς, ενδεχόμενη επιβράδυνση των οικονομιών θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης για πετρέλαιο.

Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 2,8 εκατ. βαρέλια.

Σήμερα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχωρεί κατά 1,31 δολ. σε 72,90 δολάρια ανά βαρέλι. Νωρίτερα, δε, είχε αγγίξει χαμηλό 72,66 δολαρίων ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού υποχωρεί στα 67,71 δολάρια, μειωμένη κατά 1,05 δολ.