Moody’s: Ορόσημο για την Ελλάδα το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους

Moody’s: Ορόσημο για την Ελλάδα το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου δόθηκε ώθηση για επιστροφή της χώρας μας στις αγορές

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα εκφράζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's κι επισημαίνει πως η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μία συμφωνία - ορόσημο, αφού διασφαλίζει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας μας για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι διαχειρίσιμες τα επόμενα δέκα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υπογραμμίζει, δίνεται ώθηση στην επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές. Εν ολίγοις, για τον οίκο Moody's, η εν λόγω συμφωνία ενισχύει το πιστωτικό προφίλ της χώρας μας.

«Το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάθριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος του Moody's και συντάκτρια της έκθεσης. «Αντανακλά τόσο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές στη διόρθωση των αιτιών της κρίσης όσο και την ισχυρή και συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών της στην Ευρωζώνη, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό κατά την άποψη του Moody's, καθώς θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν σε μεταρρυθμιστική πορεία.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο»

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα. Πέτυχε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου 4% του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνια κι έχει δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων έχει βελτιωθεί και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε διαρθρωτική βάση. Πρόοδος έχει γίνει, επίσης, όσον αφορά την ευθυγράμμιση των αδύναμων και πολιτικοποιημένων κατά το παρελθόν θεσμών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ελληνικές αρχές έχουν νομοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των βασικών θεσμών και τη λειτουργική ανεξαρτησία τους. «Αυτό δίνει κάποια εμπιστοσύνη ότι ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί», σημειώνεται.

Στο βασικό σενάριο του οίκου, το μεγάλο βάρος του χρέους της Ελλάδας θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019, αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες. «Ο συνδυασμός πολύ μεγάλων περιόδων αποπληρωμής του χρέους και χαμηλών επιτοκίων περιορίζει τους κινδύνους από ένα τόσο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως έχει δεχθεί η Ευρωζώνη».

«Ανάγκη για επενδύσεις»

Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ισχυρότερες επενδύσεις για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξή της μεσοπρόθεσμα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, η επίδοση της Ελλάδας στις επενδύσεις είναι πολύ αδύναμη, με το σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να αντιστοιχεί σε μόλις το 40% του επιπέδου πριν από την κρίση, σημειώνει ο οίκος. «Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τον υψηλό συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και γενικότερα εργάζεται για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος, μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα αποδώσουν καρπούς τέτοιες αλλαγές», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι στο βασικό σενάριό του οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνουν μέτριες, με πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2% φέτος και το επόμενο έτος.

«Αδύναμο σημείο ο τραπεζικός τομέας»

Για τον τραπεζικό τομέα, ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει ένα βασικό αδύνατο σημείο, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. «Σε αυτόνομη βάση, οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με φτωχή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο ποσοστό κεφαλαίων χαμηλότερης ποιότητας με τη μορφή αναβαλλόμενων φόρων (deferred tax assets). Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς τους για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για το τέλος του επόμενου έτους».

«Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

Ο Moody's σημειώνει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί, αν η καλή επίδοση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διατηρηθεί και μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής. «Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να καταλήξει σε ισχυρότερη του αναμενόμενου και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και μία πιο γρήγορη μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους. Οι ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετικές».
Καθοδική πίεση στο αξιόχρεο θα μπορούσε να υπάρξει, αν η ελληνική κυβέρνηση απέκλινε από τις δεσμεύσεις της και αντέστρεφε μεταρρυθμίσεις ή αν εμφανιζόταν και πάλι μία ένταση με τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα υπονόμευε τη στήριξη της Ευρωζώνης στη χώρα», καταλήγει ο οίκος Moody's.

Παρακαλούμε περιμένετε ...