Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Γιούνκερ – Τραμπ για το εμπόριο

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Γιούνκερ – Τραμπ για το εμπόριο

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίζουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την συμφωνία- «Αποσαφηνίσεις» ζητά το Παρίσι - «Πράξεις» ζητούν οι γερμανοί επιχειρηματίες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για την γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο - σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες πάντως παραμένουν συνολικά μάλλον αόριστες.

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα «αποσαφηνίσεις» για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ενώ γάλλος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι απορρίπτει την πιθανότητα διαπραγμάτευσης συνολικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαίτησε την εξαίρεση του αγροτικού τομέα από τις συνομιλίες και ζήτησε το άνοιγμα των αμερικανικών δημόσιων αγορών.

Το Βερολίνο θεωρεί «εποικοδομητική την συνάντηση της Ουάσινγκτον, δήλωσε εκπρόσωπος της Αγγελα Μέρκελ μέσω του Twitter. «Η κυβέρνηση χαιρετίζει την συμφωνία για εποικοδομητική δραστηριοποίηση στον τομέα του εμπορίου. Η Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξή μας», έγραψε στον λογαριασμό της η Ουλρίκε Ντέμερ.

Η Βρετανία χαιρέτισε επίσης από την πλευρά της την πρωτοβουλία Γιούνκερ-Τραμπ για την μείωση των δασμών και την αποκλιμάκωση του διατλαντικού εμπορικού πολέμου τουιτάροντας «προσβλέπουμε να προχωρήσουμε προς την άρση των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο και την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιποίνων που μπορούν να ζημιώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Οι γερμανικοί επιχειρηματικοί κύκλοι ωστόσο θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ οφείλουν πλέον να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα για την εδραίωση της ανακωχής στις εμπορικές εντάσεις μετά την συμφωνία της Ουάσινγκτον.«Μετά τα λόγια, χρειάζονται πράξεις», προειδοποιεί ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της γερμανικής βιομηχανικής ομοσπονδίας BDI σε ανακοίνωση που εξέδωσε «χαιρετίζοντας το τέλος του φαύλου κύκλου της επιβολής νέων δασμών στο διατλαντικό εμπόριο».

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Ουάσινγκτον-Βρυξελλών

Συμφωνία επί της αρχής

Κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν ορίστηκε καμιά προθεσμία για αυτό.

«Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ.

Χάλυβας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος, ενόψει της ακύρωσης, αυτών των δασμών.

Από την πλευρά του, ούτε ο Γιούνκερ διευκρίνισε εάν τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.

Γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα.

Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς μετά τη συμφωνία Blair House (με τις ΗΠΑ, το 1992, για εμπορικά θέματα) δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες σόγιας.

Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους.

Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσικό αέριο

Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.