Σεντένο: Τελευταία συνεδρίαση Eurogroup με την Ελλάδα σε πρόγραμμα

Σεντένο: Τελευταία συνεδρίαση Eurogroup με την Ελλάδα σε πρόγραμμα

Η Κομισιόν ενέκρινε χθες το πλαίσιο της «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας»

«Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

«Θα ακούσουμε από την Κομισιόν για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες».

«Το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση όπου, όπως είπε, θα εξηγήσει το πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης για τη χώρα.

Η Κομισιόν ενέκρινε χθες το πλαίσιο της «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα παρακολουθείται με τριμηνιαίες αξιολογήσεις των Ευρωπαίων δανειστών, σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα, καθώς δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις, αλλά έχει στόχο την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

Επιπλέον, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2018-2019, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.