Τι λέει το Bloomberg για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τι λέει το Bloomberg για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

To Bloomberg επικαλείται την πτωτική πορεία που καταγράφουν οιο αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τονίζει σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο την πτωτική πορεία που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Όπως υποστηρίζει, όσο η χώρα πλησιάζει στην έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει το 2012, ένδειξη ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με θέρμη την επιστροφή της στην αγορά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η χώρα από την κρίση χρέους στην Ευρώπη και τη βοήθεια που έλαβε από το εξωτερικό, ύψους 300 δισ. ευρώ, από το 2010 και μετά. Η Ελλάδα πλέον, αναφέρει, παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα και τον περασμένο μήνα ο οίκος S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Β+. Παρ’ όλο που το Β+ δεν αποτελεί επενδυτική διαβάθμιση, εντούτοις η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη, αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της ζήτησης για ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Σίγουρα θα υπάρξει ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Οι επενδύσεις σε δολάριο είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στην Ευρώπη που να προσφέρει αυτού του είδους τις αποδόσεις», σχολιάζει στο Bloomberg ο Σκοτ Τίελ, διαχειριστής χρήματος της BlackRock Inc.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει επίσης αναφορά στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, η οποία χθες υποχώρησε στο 3,88% από 7,88% που ήταν πριν από δύο χρόνια. Από το 2012, δε, η πτώση του υπολογίζεται σε περίπου 40%. Βέβαια, παραμένει αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την απόδοση 2,69% που καταγράφει το ιταλικό κρατικό ομόλογο ή την απόδοση 1,30% του ισπανικού και την απόδοση 0,37% του αντίστοιχου γερμανικού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αν και η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2022, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μπορεί να θελήσει να επωφεληθεί από τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και να βγει στις αγορές. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η χώρα έχει πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017.

«Το γεγονός ότι δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να δουν πού θα τους κοστολογήσει η αγορά ομολόγων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουν», αναφέρει ο Αντριου Τζάκσον από την Hermes Investment Management.

Η Greylock Capital Management, από την άλλη πλευρά, δηλώνει πως θα επιθυμούσε να δει την Ελλάδα να διαθέτει ομόλογα 20ετή ή 30ετή. Τέλος, ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής χρήματος της Algebris Investments εκφράζει την άποψη πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με λήξη μικρότερη των 10ετών παραμένουν «υποτιμημένα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απουσία της χώρας από τις αγορές ενδεχομένως και να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, δεδομένης και της πρόσφατης αναταραχής που έπληξε την αγορά ιταλικών ομολόγων. «Μολονότι μία νέα έκδοση ομολόγων θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, εντούτοις η παραμονή της εκτός αγορών θα είναι μία μεγαλύτερη πρόκληση» καταλήγει ο Σκοτ Τίελ της BlackRock.