Βαριά «καμπάνα» στο Facebook – Τι καλείται να πληρώσει ο Ζούκερμπεργκ

Βαριά «καμπάνα» στο Facebook – Τι καλείται να πληρώσει ο Ζούκερμπεργκ

Οι βρετανικές αρχές επιβάλουν πρόστιμο 500.000 στερλινών στην εταιρεία social media

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Την ώρα που πολλοί εκτιμούσαν πως το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook άρχιζε να κοπάζει, η Βρετανική Επιτροπή Πληροφοριών (ICO) επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να επιβάλει πρόστιμο 500.000 στερλινών (662.900 δολαρίων) στο Facebook για παραβίαση των νόμων περί προστασίας των χρηστών.

Μάλιστα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να στραφεί κι εναντίον της μητρικής εταιρείας της Cambridge Analytica, SCL Elections.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Facebook θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει πριν η ICO λάβει την τελική της απόφαση. Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η εταιρεία social media από την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Σημειώνεται πως το Facebook κατηγορείται πως διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατ. χρηστών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών συγκέντρωσε η Cambridge Analytica, βρετανική εταιρεία που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Η συγκέντρωση έγινε μέσω εφαρμογής που παρότρυνε τους χρήστες να συμμετάσχουν σε τεστ προσωπικότητας. Ωστόσο, μαζί με τα δικά τους προσωπικά δεδομένα «αλιεύονταν» και πληροφορίες για τους φίλους τους.

Το Facebook δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών, ισχυρίζεται η ICO κι επισημαίνει πως με αυτό που συνέβη ο μέσος ψηφοφόρος έχασε την εμπιστοσύνη του στις δημοκρατικές διαδικασίες.