Κόφτη στον… κόφτη των συντάξεων βάζουν κυβέρνηση αλλά και ΕΕ

Κόφτη στον… κόφτη των συντάξεων βάζουν κυβέρνηση αλλά και ΕΕ

Τα παράθυρα που άνοιξε ο Μοσκοβισί και Έλληνες υπουργοί για αναστολή της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019

Παράθυρα για την μη μείωση – τελικά- των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ανοίγουν όχι μόνον Έλληνες υπουργοί αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Τόνο αισιοδοξίας σε εκατομμύρια συνταξιούχους που ανησυχούν για το τη σύνταξη θα φτάνει στα χέρια τους από τις αρχές του επόμενου έτους έδωσε η σημερινή συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στην εφημερίδα «’Έθνος» με την οποία άφησε ανοικτό παράθυρο για να μην μειωθούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μεταθέτει τη συζήτηση για αργότερα μέσα στο έτος και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. «Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα» λέει ο κ. Μοσκοβισί για το φλέγον θέμα του μαχαιριού στις συντάξεις.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μοσκοβισί άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, την ομιλία του στην ελληνική Βουλή και τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε δηλώσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο, μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα επιστρέψει στην χώρα μας, να συντρέξουν προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν την αναστολή στη μείωση των συντάξεων. «Υπάρχει μια φράση που δεν έχω ξεχάσει. Pacta sunt servanda που σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Αλλά οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές. Και όπως είπα θα συζητήσουμε με την Ελλάδα σαν μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη στο δικό της προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Και αυτό πρέπει να είναι ισορροπημένο, να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους και θα το συζητήσουμε λοιπόν στην ώρα του στο μέλλον» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας: «Μαζί με τον Ευκλείδη θα δούμε τον προϋπολογισμό σας και θα συναποφασίζουμε. Να θυμάστε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα».

Αισιόδοξη ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων στις αρχές του 2019 εμφανίστηκε στις αρχές της εβδομάδας και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία, μάλιστα, έκανε λόγο ακόμη και για αυξήσεις. Όπως σημείωσε, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. Σύμφωνα με την υπουργό, η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Ενώ σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρόσθεσε ότι την αναστολή της μείωσης των συντάξεων στηρίζει όχι μόνον ο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η μη μείωση των συντάξεων έχει όχι απλά την σύμφωνη γνώμη αλλά την έγκριση του κ. Γιούνκερ.