Ποιές φοροελαφρύνσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή

Ποιές φοροελαφρύνσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν τους όρους της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας

Την απόφαση με τους όρους και την ακριβή διαδικασία άσκησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν, ενώ στην Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το επιτελείο του έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται σενάρια για φοροελαφρύνσεις, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.

Το μεταμνημονιακό κουστούμι θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες έως και το 2022. Μέχρι τότε αποστολές του ESM, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ κάθε 3 μήνες θα θέτουν στο μικροσκόπιο, αφενός μεγέθη και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τον κορσέ των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) να παραμένει ασφυκτικός, αφετέρου θα επιτηρούν, εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αναστροφής μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των πρόσθετων όρων της συμφωνίας.

Τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου που έχουν νομοθετηθεί, θα αποτυπώνονται στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, όχι όμως και στην απόφαση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να «κάνει παιχνίδι» εντυπώσεων. Στις «νέες» δεσμεύσεις ξεχωρίζει η υποχρέωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξίσωση με τις εμπορικές.

Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας δεν εμποδίζει πάντως την κυβέρνηση, να σχεδιάζει τις φοροελαφρύνσεις της επόμενης ημέρας έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ακίνητα,αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές, περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πακέτο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να κοστολογούν τις προτάσεις με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε μελέτη, την οποία θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι το τέλος Ιουλίου στον πρωθυπουργό. Οι παροχές ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν το 2019, θα συζητηθούν με το κουαρτέτο των δανειστών στην πρώτη μεταμνημνονιακή «εξόρμηση», που θα κάνουν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που εξετάζεται τώρα θα ενεργοποιηθεί το 2019, δηλαδή ένα χρόνο πριν την εφαρμογή των αντίμετρων, τα οποία έχουν ψηφισθεί, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 ταυτόχρονα με την περικοπή του αφορολόγητου ορίου και προβλέπουν:

1. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα περιορίσει τα φορολογικά βάρη για τους υπόχρεους. Πρόκειται για ένα μέτρο με κόστος εφαρμογής 450-500 εκατ. ευρώ.

2. Πλήρης απαλλαγής από την έκτακτη εισφορά φορολογουμένων με εισοδήματα ως 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στα υπόλοιπα, είναι μια πρόταση με δημοσιονομικό κόστος, 370 εκατ. ευρώ.

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ.