Ανακάμπτει η τουρκική λίρα εν αναμονή της νέας κυβέρνησης

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα εν αναμονή της νέας κυβέρνησης

Επενδυτικοί κύκλοι επιθυμούν την τοποθέτηση του Μεχμέτ Σίμσεκ σε υπεύθυνη θέση περί τα οικονομικά

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μειώνοντας τις μεγάλες απώλειες που υπέστη από τις αρχές του 2018, με τους επενδυτές να περιμένουν με ανυπομονησία το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα διορίσει ο Ερντογάν και ιδιαιτέρως ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, όπως γράφει η Financial Times.

Η τουρκική λίρα ανατιμάται κατά 1,2% σε σχέση με το κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,51 λίρες ανά δολάριο. Ωστόσο, από τις αρχές του χρόνου οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού παραμένουν υψηλές και συγκεκριμένα στο 16,1%. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Borsa Istanbul 100 σημειώνει άνοδο κατά περίπου 1,8%.

Σύμφωνα με ττην βρετανική οικονομική εφημερίδα, επενδυτική κύκλοι θα ήθελαν να δουν τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ να αναλαμβάνει έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας. Επισημαίνει μάλιστα, ότι ο κ. Σίμσεκ εκπροσωπεί μία ορθόδοξη οικονομική πολιτική στην Τουρκία, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στις πολιτικές του Ερντογάν και ιδιαιτέρως όσον αφορά στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως σημειώνει ακόμη η εφημερίδα, ο κ. Σίμσεκ ήταν αυτός που βοήθησε να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών τον περασμένο Μάιο σε συνάντησή του με διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο.