Χαρίτσης: Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι σημαντικός

Χαρίτσης: Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι σημαντικός

Η στήριξη του παράλληλου τραπεζικού συστήματος είναι βούληση της κυβέρνησης τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός

«Οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τοπική οικονομία πρέπει και μπορεί να στηριχτεί στις συνεταιριστικές τράπεζες. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι από την ίδια τη διοίκηση της συνεταιριστικής τράπεζας Θεσσαλίας επισημάνθηκε ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από την κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να μπορούν να αξιοποιούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πλέον σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στο σχέδιο Γιούνκερ που είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός».

Τα παραπάνω δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα και με τη διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην πόλη των Τρικάλων.

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε επίσης πως η βούληση της κυβέρνησης ήταν και είναι η στήριξη του παράλληλου τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα «υπήρχαν πολιτικά σχέδια που στόχευαν στη διάλυση και εξαφάνιση του συνεταιριστικού τραπεζικού κινήματος».

Σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ο κ. Χαρίτσης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως χαροποιεί την κυβέρνηση η ύπαρξη δημάρχων, οι οποίοι «ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε επίσης πως όλα τα προηγούμενα χρόνια «οι μικροί δήμοι είχαν αφεθεί στο έλεος τους» και υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και με άλλα εργαλεία όπως τα προγράμματα «φιλόΔημος» για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε επίσης στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στη συνάντηση με τους δημάρχους συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα έργα τοπικών υποδομών, όπως είναι τα έργα ανάδειξης δημοτικών κτιρίων, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον θεματικό τουρισμό κ.α.

Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως σημαντικό ζήτημα των συζητήσεων με τους δημάρχους ήταν και το θέμα της υποστελέχωσης των δήμων και έθεσε ένα δίλημμα για το οποίο -όπως είπε- θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν.

«Είμαστε υπέρ των προσλήψεων για να καλυφθούν τα κενά, ειδικά στις τεχνικές υπηρεσίες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν σημαντικά έργα, ή θα ακολουθήσουμε μια λογική απολύσεων που βλέπουμε να προωθείται από κάποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στον τομέα των δήμων, αλλά και σε άλλες πλευρές της δημόσιας διοίκησης;» είπε.

Τέλος με αφορμή την επίσκεψή του στο αποστακτήριο Τσιλιλή- Κ. Τσιλιλής Α.Ε. και στη βιομηχανία μπισκότων Βιολάντα Α.Ε, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα η ύπαρξη επιχειρήσεων που έχουν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και, τόνισε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τις εξαγωγές οι οποίες αποτελούν τον οδηγό της ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα».