Τσακαλώτος: Με το Eurogroup πετύχαμε έναν «καθαρό διάδρομο» για 15 χρόνια

Τσακαλώτος: Με το Eurogroup πετύχαμε έναν «καθαρό διάδρομο» για 15 χρόνια

Επεσήμανε την δέσμευση των πιστωτών για επανεξέταση του χρέους το 2032

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Εurogroup πετύχαμε να έχουμε ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια και να μπορούμε να βγούμε στις αγορές» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που ζήτησε η ΝΔ.

«Έχουμε πλέον ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια, για να αλλάξουμε τα πράγματα» είπε ο υπουργός οικονομικών για να υπογραμμίσει ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους, που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια».

Ο κ. Τσαλκαλώτος είπε ακόμη, ότι «δεν πήραμε όσα θέλαμε, αλλά πήραμε μια δέσμευση, ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 2032 με επιστημονικό τρόπο και όχι όπως το αισθάνονται οι υπουργοί, που δεν θα κοστίζει παραπάνω από το 20% του ΑΕΠ». «Άρα» όπως είπε «είναι μια συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση, για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές».

Ο υπουργός οικονομικών επιτέθηκε στη ΝΔ για τον ισχυρισμό της, ότι αυτά που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, τα είχε πάρει και η κυβέρνηση το 2012. «Αφού το 2012 το ΔΝΤ έλεγε, ότι ήταν βιώσιμο το χρέος, τότε γιατί θα έπρεπε να πάρουμε δάνεια; Γιατί είχαμε δεσμευθεί σε πολλούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ υψηλά πλεονάσματα. Η κυβέρνηση το 2014 αναγκάστηκε να συμφωνήσει στα παραπάνω», τόνισε. συμπλήρωσε δε, ότι «το 2014 δεν πήραμε τίποτα για το χρέος, καθώς λέγατε πως ήταν βιώσιμο, ενώ δεν υπήρχε κάποιο “μαξιλάρι”» και διερωτήθηκε λέγοντας «αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι γιατί η Προληπτική Γραμμή Στήριξης δεν ήταν 3ο μνημόνιο;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, ότι «η ΝΔ λέει, ότι θα έχουμε βασική μείωση στους φόρους, δεν θα έχουμε πρόβλημα με τις συντάξεις, δεν θα έχουμε πρόβλημα με το κοινωνικό κράτος, γιατί θα έχουμε ανάπτυξη. Γιατί θα έχουμε ανάπτυξη; Γιατί θα έχουμε -λέει- καλές σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα». «Η ΝΔ έχει καλές σχέσεις με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, όχι γενικά με τον ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη ΝΔ είναι, ότι «εμείς χτίζουμε την πολιτική μας πάνω σε πραγματικά γεγονότα στην οικονομία».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε, ότι «θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στη δικαιοσύνη, αλλά και αναφορικά με τις δημόσιες επενδύσεις».