Σεντένο: Η απόφαση του Eurogroup μείωσε το ρίσκο για τα ελληνικά ομόλογα

Σεντένο: Η απόφαση του Eurogroup μείωσε το ρίσκο για τα ελληνικά ομόλογα

Το θετικό κλίμα στην αγορά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays

Την άποψη ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup χάρισε νέα «πνοή» στα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας τα περισσότερο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, εκφράζει σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν μειώθηκε πλέον το ρίσκο για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, ο κ. Σεντένο απάντησε πως είναι σίγουρος γι’ αυτό και η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη μετά τις 20 Αυγούστου.

Ήδη, όπως αναφέρει το CNBC, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσης μετά τη συμφωνία. Μειώθηκε δηλαδή από περίπου 4,2% σε 3,9%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,668% και του αμερικανικού στο 2,85%.

«Αυτό, όμως, δεν θα το χαρακτήριζα αργή διαδικασία, αλλά αν ανατρέξετε στο παρελθόν, θα δείτε πως οι χώρες που έβγαιναν από προγράμματα κέρδιζαν σταδιακά την εμπιστοσύνη», είπε ο Σεντένο, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Αθήνα έχει ακόμη πολλά να κάνει για να «τρέξει» η ανάπτυξη.

Δεν είναι μόνο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προσήλωση στις οικονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως η Αθήνα θα τα καταφέρει.

«Θέλω απλώς να υπενθυμίσω πως η Ελλάδα έχει πετύχει σε δύο συνεχόμενα έτη πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4%, που σημαίνει ότι συγκλίνουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αν με ρωτάτε, αν αυτό είναι απαιτητικό, ναι είναι, αν είναι δύσκολο, σίγουρα, επομένως είναι κρίσιμης σημασίας η αντοχή στη διάρκεια των οικονομικών και πολιτικών κύκλων προκειμένου να καθορισθεί η επιτυχία του προγράμματος».

Barclays: Το θετικό κλίμα θα συνεχιστεί

Εν τω μεταξύ, σε σημείωμά της σήμερα η βρετανική τράπεζα Barclays προβλέπει πως το θετικό κλίμα στην αγορά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως αναφέρει, υπάρχουν ακόμη κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ελληνικά ομόλογα.

«Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει δοθεί από την αρχή και χωρίς όρους είναι θετικό, κατά την άποψή μας. Όμως, η πορεία του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές, συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και από τις κάπως αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις».