Οι φόροι που έρχονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2019

Οι φόροι που έρχονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2019

Από τον Ιούλιο ξεκινά ο η πληρωμή των λογαριασμών – Μέσο φόρο που αγγίζει τα 1.000 ευρώ δείχνουν ήδη τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων

Ο εφιάλτης στο δρόμο με τους φόρους επιστρέφει για εκατομμύρια νοικοκυριά. Από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Τα ραβασάκια για την πληρωμή φόρων και τελών θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που αγγίζουν τα 8 δις ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, τα ακίνητά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η αρχή γίνεται από το επόμενο μήνα  όπου  μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει  από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ήδη, πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι,  οι οποίοι έχουν υποβάλει τη  δήλωση τους πήραν την πρώτη κρυάδα. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2017 αγγίζει συνολικά τα 1,4 δις ευρώ, με τον μέσο φόρο να φθάνει τα 920 ευρώ.  Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι ενώ όσο τρέχει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων  θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με χρεωστικό σημείωμα αλλά και το ποσό του μέσου φόρου που θα σύντομα θα βρεθεί πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι αποκτούν στενές σχέσεις με την Εφορία καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν:

1.  Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος:  Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η Τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

2.  Το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ: Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι.

3.  Τα τέλη κυκλοφορίας του 2019: Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.