Τι αλλάζει στον συντελεστή ΦΠΑ με την νέα οδηγία της ΕΕ

Τι αλλάζει στον συντελεστή ΦΠΑ με την νέα οδηγία της ΕΕ

Τι θα ισχύει στο εξής για τον κατώτατο συντελεστή

Στο 15% θα ανέρχεται στο εξής ο ελάχιστος κανονικός ΦΠΑ στη χώρα μας, όπως και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με Οδηγία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ελάχιστος κανονικός συντελεστής αποτρέπει την υπερβολική απόκλιση των συντελεστών ΦΠΑ μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό, εξαλείφει τον κίνδυνο στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μέσω χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ, που θα έχουν αντίκτυπο στις διασυνοριακές αγορές και εμπόριο.

Ένας ελάχιστος σταθερός συντελεστής 15% διατηρήθηκε σε προσωρινή βάση, δεδομένου ότι οι κανόνες ΦΠΑ για την ενιαία αγορά της ΕΕ εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 1993. Παρατάθηκε για τελευταία φορά τον Μάιο του 2016 για δύο χρόνια και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Προς το παρόν συζητούνται προτάσεις για την αντικατάσταση των σημερινών «μεταβατικών» ρυθμίσεων ΦΠΑ, με οριστικό σύστημα ΦΠΑ και μεταρρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προτάσεις τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2018.

Δείτε όλη την ευρωπαϊκή οδηγία στο συνημμένο αρχείο:

ΟΔΗΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ