Κοντά σε συμφωνία οι χώρες του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Κοντά σε συμφωνία οι χώρες του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Στην αγορά πετρελαίου, πάντως, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 74 δολάρια το βαρέλι

Ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου φαίνεται ότι βρίσκονται οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχει πείσει το μεγάλο «αντίπαλό» της, το Ιράν, να συνεργασθεί, μετά τους φόβους που έχουν εκφραστεί στην αγορά για ενδεχόμενη έλλειψη αποθεμάτων.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες Σαουδική Αραβία και Ρωσία (σ.σ. δεν είναι χώρα μέλος του ΟΠΕΚ) καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου η σημερινή συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να λήξει με απόφαση για αύξηση της παραγωγής. Και οι δύο επιμένουν σε αύξηση παραγωγής κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μετά από 18 μήνες σφιχτών ελέγχων στην παραγωγή.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η πρότασή τους βρίσκει σύμφωνες και τις υπόλοιπες χώρες, με εξαίρεση το Ιράν που μέχρι πρότινος αντιστεκόταν σθεναρά. Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για υποχώρηση του Ιράν στην επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας.

Πάντως, αν και η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αναλυτές υποστηρίζουν ότι παραμένει ακόμη ανοιχτό και το ενδεχόμενο η συνεδρίαση να λήξει χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Το πρωί, ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιγιάν Ζανγκανέχ, αποκάλυψε πως η ιδιωτική συζήτηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ήταν «επιτυχημένη». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Τεχεράνη θα ήταν ικανοποιημένη εάν η τιμή του αργού πετρελαίου παρέμενε κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν επίκειται συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση, απάντησε χαρακτηριστικά: «Κάτι μαγειρεύουμε».

Σημειώνεται πως από την πλευρά τους όλοι οι βασικοί εισαγωγείς πετρελαίου, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα εκπέμπουν SOS για την ανοδική κούρσα της τιμής του πετρελαίου.

Σήμερα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ενισχύεται κατά 98 σεντς ή ποσοστό 1,3% και διαμορφώνεται στα 74,03 δολάρια το βαρέλι. Χθες, είχε μειωθεί κατά 2,3%, στα 73,05 δολάρια το βαρέλι.