Προκαλεί και πάλι ο Τραμπ – Με νέα αντίποινα απαντά η Κίνα

Προκαλεί και πάλι ο Τραμπ – Με νέα αντίποινα απαντά η Κίνα

Θα επιβληθούν και νέοι δασμοί, προειδοποιεί ο Τραμπ. "Θα απαντήσουμε με νέα μέτρα" δηλώνει η Κίνα

Κλιμακώνεται ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας. Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την κίνηση Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και την απάντηση της Κίνας για επιβολή αντιποίνων στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να τεντώσει κι άλλο το σχοινί της αντιπαράθεσης με τους Κινέζους, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί πλέον αμήχανη τις εξελίξεις.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να προχωρήσει σε νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Όπως είπε, η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην αντεπίθεση η Κίνα

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Κίνας που απείλησε με νέα αντίποινα τις ΗΠΑ. Με μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου κάνει λόγο για εκβιασμό από την πλευρά των ΗΠΑ και απειλεί πως θα επιβάλει νέους δασμούς στην περίπτωση που, όπως αναφέρει, «οι ΗΠΑ χάσουν τη λογική τους και δημοσιοποιήσουν μία τέτοια λίστα (σ.σ. με νέα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα αναγκαστεί να επιβάλει ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα».

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ένας εμπορικός πόλεμος θα βλάψει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτών και στις δύο χώρες. «Οι ΗΠΑ άρχισαν έναν εμπορικό πόλεμο που παραβιάζει τους νόμους της αγοράς και δεν είναι σύμφωνος με τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις». Όπως τονίζεται, το Πεκίνο θα απαντήσει με γνώμονα τα συμφέροντα της Κίνας και των πολιτών και υπερασπιζόμενο το ελεύθερο εμπόριο.

Εκτινάχθηκε το δολάριο

Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας να βρίσκεται σε εξέλιξη και να μην υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις αποκλιμάκωσης, το δολάριο «απογειώνεται» σήμερα σε υψηλά 11 μηνών έναντι των βασικών νομισμάτων.  Το ευρώ, από την άλλη πλευρά, δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας τόσο της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας όσο και των προσδοκιών που εκφράζονται πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της το επόμενο έτος.

Έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ υποχωρεί σε 1,1531 δολάρια, μετά την «καθίζηση» που υπέστη την προηγούμενη Πέμπτη, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.